Zlaté Glóbusy

Pondelkový večer v polovici januára už tradične patrí vyhlasovaniu druhých najprestížnejších filmových ocenení – Zlatých Glóbusov. V Beverly Hills sa tento rok konal už 64. ročník. Ide o akúsi predzvesť Oscarov, lebo víťazi zvyčajne neskôr triumfujú aj na udeľovaní najvýznamnejších filmových cien. Na rozdiel od nich sa tu udeľujú ceny len v tých najpopulárnejších kategóriách (film, herecké výkony, réžia, scenár, hudba), no súčasťou nich sú aj televízne ocenenia.

V kategórii Najlepší film – dráma bol ocenený tretí film režiséra Alejandra Gonzáleza Ińárritua Babel. Ide o mozaiku ľudských osudov prepojených vďaka jednej nešťastnej nehode. V kategórii Najlepší film – komédia alebo muzikál sa tešili tvorcovia filmu Dreamgirls, ktorý je príbehom trojice černošských speváčok, ktoré prežívajú vzostupy aj pády na ceste za svojim.

Za najlepšieho herca v dráme bol vyhlásený Forest Whitaker za úlohu vo filme The Last King of Scotland, ktorý bol predtým nominovaný len raz – pred osemnástimi rokmi. Ocenenie pre najlepšiu herečku v dráme získala Helen Mirren za film The Queen, kde stvárnila kráľovnú Alžbetu II. Zaujímavosťou je, že ocenenie získala aj za hlavnú úlohu v TV filme, kde si pre zmenu zahrala kráľovnú Alžbetu I.

Víťazmi hereckých kategórií v rámci komédie/muzikálu sa stali Sacha Baron Cohen za úlohu kazašského reportéra spoznávajúceho krajinu neobmedzených možností v komédii Borat a rekordérka, čo sa ocenení týka – Meryl Streep za film Diabol nosí Pradu. Bol to už jej šiesty Zlatý glóbus a na konte má aj ďalších pätnásť nominácií na toto ocenenie.

Najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe predviedol Eddie Murphy v muzikáli Dreamgirls, čím porazil takých hercov ako Jack Nicholson či Brad Pitt. Na zisk ocenenia sa mu podarilo premeniť až svoju piatu nomináciu. Ten istý film mal víťazku aj v ženskej kategórii. Stala sa ňou debutujúca černošská herečka a speváčka Jennifer Hudson, ktorá bola doteraz známa hlavne ako finalistka jedného z ročníkov americkej Superstar.

Režisérsku kategóriu tento rok ovládol Martin Scorsese, ktorý takto vrátil prehru Clintovi Eastwoodovi (ktorému nepomohla ani dvojnásobná nominácia v tejto kategórii) spred dvoch rokov. Získal toto ocenenie druhý krát zo siedmych možností, no stále márne čaká na Oscara, tak uvidíme, či sa ho konečne dočká tento rok. Najlepším scenárom sa môže pochváliť dráma The Queen. Film je intímnym pohľadom do zákulisia kráľovskej rodiny po smrti princeznej Diany.

Za najlepšiu filmovú hudbu bol ocenený Alexandre Desplat za film The Painet Veil a filmom s najlepšou piesňou sa stal animovaný Happy Feet. Tomu sa však nedarilo v kategórii Najlepší animovaný film, kde podľa očakávania zvíťazili Autá z dielne megaúspešnej spoločnosti Pixar. A v kategórii Najlepší zahraničný film triumfoval trošku netradične americký vojnový film Clinta Eastwooda Letters From Iwo Jima, ktorý je však kompletne nahovorený v japončine.

Spomedzi televíznych filmov a seriálov sa najviac darilo dráme Elizabeth I, keď si cenu za herecký výkon okrem Helen Mirren odniesol aj Jeremy Irons a tretia soška pribudla v kategórii Najlepší TV film. Darilo sa aj komediálnemu seriálu Ugly Betty, ktorý získal dve ceny – za najlepší komediálny seriál a najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Americu Ferrera. Podobne dvoch víťazov mal aj TV film Gideon’s Daughter – Bill Nighy za hlavnú mužskú úlohu v TV filme a Emily Blunt za najlepšiu vedľajšiu ženskú úlohu.

Najlepším dramatickým seriálom sa stal Grey’s Anatomy a za najlepších hercov v dramatickom seriáli boli vyhlásení Hugh Laurie za seriál Dr. House a Kyra Sedgwick za The Closer. Bez ceny nezostal ani Alec Baldwin, ktorý sa stal najlepším hercom v komediálnom seriáli.