Wonder Woman, 2017 © Warner Bros. Entertainment

Imidž filmového úspechu naštrbil zákaz premietania v Libanone. Nasledovať ho možno bude aj Tunis.

O snímke Wonder Woman sa spravidla hovorí len v superlatívoch. Vyzerá to tak, že sa na čele návštevnosti udrží aj druhý víkend po sebe, pričom si na svoje konto pripísala historický úspech: počas svojho premiérového víkendu zarobila na domácej pôde 103,3 milióna dolárov, čo je najväčší úspech, aký kedy zaznamenal film režírovaný ženou. Hovorí sa aj o tom, ako Wonder Woman pravdepodobne v tržbách pokorí aj reštartovanú Múmiu s Tomom Cruisom, ktorá vstupuje do kín tento týždeň. V mnohých krajinách láme rekordy a nadchýna filmových publicistov i divákov (pravda, nie všetkých, feministky opäť hromžia nad premárnenou šancou).

Hollywoodsku idylku kazí, zdá sa, len zákaz premietania už v dvoch krajinách blízkeho východu, a to v Libanone a v Tunise. Zákazy prichádzajú v reakcii na otvorenú podporu Gal Gadot pre Izraelské obranné sily (Israel Defence Forces, IDF), ktorých vojenské operácie namierené proti viacerým priľahlým štátom sú celosvetovo vnímané rozporuplne.

Gal Gadot ako osemnásťročná, tak ako všetky mladé Izraelky a Izraelčania, nastúpila do povinnej vojenskej služby a dva roky slúžila v IDF. Podľa Washington Post slúžila Gadotová v tréningových táboroch počas vojnového konfliktu v roku 2006, počas ktorého sa IDF a Hizbaláh mesiac vzájomne bombardovali. Zahynulo vtedy viac ako tisíc Libanončanov z radov civilného obyvateľstva a viac ako milión ďalších prišlo o svoje domovy. Početné straty utrpela aj Izraelská strana: vojenská roztržka počíta celkovo 165 obetí, z toho 44 civilistov a viac ako 300 000 evakuovaných ľudí.

V roku 2014 sa Gal Gadot k tejto časti svojho CV-čka vrátila v statuse na sociálnej sieti Twitter. V ňom vyjadrila svoju podporu vojakom slúžiacim pre IDF, ktorí sa v tom čase podieľali na bojoch proti Palestíne, ktorých obeťami bolo viac ako 2100 Palestínčanov a 72 Izraelčanov, z veľkej väčšiny vojakov.

© Warner Bros. Entertainment

Libanon zakázal film Wonder Woman ešte koncom mája, a to na podnet organizácie, ktorá bojuje proti podporovateľom vzájomného izraelsko-libanonského zmieru. Wonder Woman označujú za „film izraelskej vojačky“, pričom v súvislosti s Gal Gadot sa snažili docieliť zákaz už pri filme Batman vs. Superman, v ktorom sa v roli Diany Price alias Wonder Woman objavila už pred rokom. Paradoxne, pri jej ostatných filmoch, medzi ktoré sa radia napr. aj štyri filmy zo série Fast and Furious, sa organizácia o bojkot nesnažila.

Rozhodnutie úradov sa stretlo s kritikou nielen z radov tých, ktorí by si priali normalizáciu vzájomných vzťahov s Izraelom, ale aj od tých, ktorí to bez ohľadu na politické názory považujú za akt cenzúry. Halim Shebaya, novinár žijúci v Beirúte, hlavnom meste Libanonu, v článku pre web Huffington Post kritizuje iniciatívu za prvoplánovosť takejto antikampane.

Nariadená cenzúra hollywoodskeho filmu, ktorá sa u časti občanov stretla s pozitívnou odozvou, podľa neho posilňuje pozíciu náboženských inštitúcií a ich snahu potláčať základné občianske práva. Z pohľadu rovnováhy medzi občianskou spoločnosťou a autoritami v štáte by lepším riešením podľa neho bolo film nezakazovať, no apelovať na divákov, aby sa pri výbere filmu riadili svojím svedomím.

S podobným motívom, teda s protestom proti akejkoľvek forme normalizácie vzťahov s Izraelom, sa podľa webu Deadline.com na tuniského ministra kultúry obrátila arabská nacionalistická strana, ktorá taktiež požaduje zákaz premietania filmu v Tunisku. Tu mal film plánovanú premiéru vo štvrtok 8. júna. O jeho osude ešte nie je rozhodnuté, podľa hovorcu tuniského ministra bolo odloženie premiéry spôsobené neukončeným administratívnym konaním na strane lokálneho distribútora. Ten to odmieta a dočasný zákaz vníma ako zásah do občianskych slobôd.

Strata niekoľkých blízkovýchodných trhov nepredstavuje pre globálne hollywoodske veľkofilmy významnú škodu. Ako však pripomína Amanda Holpuch z britského The Guardian, zákaz si odskáču najmä lokálni distribútori, ktorí museli nielen vyhrať bitku o práva, ale film aj riadne propagovali. Libanonský zákaz prišiel len dve hodiny pred plánovanou premiérou filmu, premiéra v Tunise bola posunutá len deň pred tým, ako mal ísť film do kín.