V dňoch od 19. do 21. októbra 2010 sa v Prievidzi začína štvrtý ročník prehliadky filmov Slovenské filmobranie. Počas troch dní čaká na divákov program rozdelený do troch tematických celkov, zložených zo slovenskej filmovej klasiky aj noviniek dokumentárnej a hranej tvorby, doplnený o sprievodné podujatia.

Štvrté Slovenské fimobranie nadväzuje na predchádzajúce ročníky – pripomína si filmové osobnosti domácej kinematografie, ktoré sa nezmazateľne zapísali do povedomia diváckej verejnosti. Prvým je Štefan Uher, ktorého pocte budú venované jeho filmy Keby som mal pušku (1971) a Tri dcéry (1967). Druhý deň prehliadky bude patriť hereckej legende Jozefovi Dóczymu. Pripomenú ho filmy Rivers of Babylon (1998) Vlada Balca, Suzanne (1996) Dušana Rapoša a krátky film Pre tých, ktorí…. (1959) Ota Kriváneka. Posledný deň tohtoročného Slovenského filmobrania bude patriť dvom novým slovenským filmom. Diváci uvidia dokumentárny film o skladateľovi Iljovi Zeljenkovi Ilja (2009) Ivana Ostrochovského a slovenského kandidáta na Oscara v kategórii cudzojazyčný film, cenami ovenčený dokument Jara Vojteka Hranica (2009). Každý film bude mať lektorský úvod a viaceré filmy prídu uviesť aj delegácie tvorcov. Svoju účasť potvrdili Peter Dubecký, Peter Michalovič, Jozef Dóczy, Vladimír Balco a Marian Urban.

Súčasťou Štvrtého Slovenského filmobrania bude už tradične aj výstava plagátov. V súvislosti s programom budú vystavené plagáty filmov Dušana Rapoša, Vladimíra Balca a Štefana Uhra. V priestoroch prehliadky sa bude realizovať aj predaj publikácii a DVD Slovenského filmového ústavu.

Podujatie je organizované Filmovým klubom FK´93 Prievidza, Kultúrnym a spoločenským strediskom Prievidza (KaSS), Slovenským filmový ústavom a Asociáciou slovenských filmových klubov.