Už v roku 2009 zakúpili bratia Wachowski práva na filmovú adaptáciu románu Cloud Atlas od britského autora Davida Mitchella, ktorý za ňu získal viacero prestížnych ocenení. Je považovaná za jednu z nesfilmovateľných kníh. Pre popredného nemeckého režisér Toma Tykwera (Nebo, Lola beží o život, Parfum: Príbeh vraha) a amerických bratov, ktorý sa preslávili trilógiou Matrix, je to však veľká výzva.

Román Atlas mrakov je zložité zaškatuľkovať. Obsahuje šesť príbehov šiestich rôznych ľudí, ktoré sa odohrávajú v rôznom čase a na rôznych miestach. Prirovnať to teda môžeme k Arafonského Fontáne, či k Pánovi Nikto. Časové rozpätie začína v polovici 19. storočia a končí niekde v postapokaliptickej dobe. Cez osudy hrdinov, z ktorých sú všetci až na jedného reinkarnáciou jednej duše, približuje autor rôzne témy.

Zaujímavý bude aj spôsob sfilmovania tohto diela. Nakrúcanie by sa malo začať už čoskoro, zrejme v septembri, v nemeckom štúdiu Babelsberg. Vedúcu úlohu bude mať v projekte nemecká produkcia (cez spoločnosť X Filme), a tak sa o snímke s rozpočtom na úrovni 100 miliónov dolárov už teraz hovorí ako o najdrahšom nemeckom filme v dejinách. Režisérske trio obsadilo do hlavných úloh Toma Hanksa, Halle Berry, Huga Weavina, Susan Sarandon, Bena Whishawa (Parfum: Príbeh vraha) a Jima Broadbenta (Moulin Rouge!, Gangy New Yorku). Herci stvárnia v jednotlivých dobách rôzne postavy. Náročné to teda bude aj pre nich.

Samotné nakrúcanie bude prebiehať tak, že jeden štáb bude mať pod palcom Tykwer, druhý samostatný bratia Wachowski. Ak si budú počas nakrúcania rozumieť, problémy to neprinesie, ale inak by to mohlo celý proces filmovania riadne skomplikovať. Ak všetko pôjde dobre, tak premiéry by sme sa malo dočkať už v budúcom roku.

Zdroj: The Hollywood Reporter a iné