Práve zajtra (22. 8.) sa dožíva jeden z najvýznamnejších amerických spisovateľov vedeckej fantastiky úctyhodných 91 rokov. Medzi najznámejšie diela Raya Bradburyho patria Fahrenheit 451 a Marťanská kronika. Mnohé jeho romány boli prenesené na filmové plátno a teraz to čaká podľa autorových vlastných slov jeho najosobnejšiu a čiastočne autobiografickú zbierku príbehovo úzko previazaných poviedok Dandelion Wine (Púpavové víno).

Za touto snahou stoji produkčná spoločnosť Phoenix Pictures a najmä jej šéf Mike Medavoy, ktorý v poslednej dobe produkoval snímky ako Zodiac, Prekliaty ostrov a Čierna labuť. V minulosti založil spoločnosť Orion Pictures (určite ste videli od nej filmy) a pôsobil i na vysokých pozíciách vo filmových štúdiách TriStar a United Artist. Je to teda veľké zviera Hollywoodu. O scenár sa postará ruský filmár Rodion Nahapetov. Jedna ruská produkčná spoločnosť sa bude na filme aj podieľať. Čo je zaujímavé aj z toho pohľadu, že v Rusku už jedna filmová adaptácia tejto knihy vznikla a to v roku 1997.

Dandelion Wine vyrozpráva letný príbeh 12 ročného chlapca, ktorý žije so svojou rodinou v malom americkom mestečku. Z veľkej časti je to príbeh o bežných veciach v malom meste a rodine, ale aj tak je to dobrodružné scifi. V príbehu sa totiž objavuje dôležitá postava, ktorá chce postaviť stroje šťastia. Tie majú vyliečiť miestnych obyvateľov z melanchólie. Sám Ray Bradbury príbeh opísal ako detské fantázie. Nepôjde teda o spoločenské scifi ako sme u neho zvyknutí.

Zdroj: Deadline New York