Judit Pecháček © 2024 Peter Frolo Judit Pecháček © 2024 Peter Frolo

Niekoľkonásobná držiteľka ocenenia Slnko v sieti uvedie počas festivalu aj premiéru filmovej novinky režiséra Bohdana Slámu Sucho, v ktorej účinkuje. „Je pre mňa veľkou cťou byť patrónkou tohtoročného festivalu FEBIOFEST Bratislava. Na oslovenie od organizátorov som bez váhania kývla, pretože tento festival považujem za mimoriadne kvalitný a dôležitý,“ hovorí Judit Pecháček.

Tridsiaty prvý Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST Bratislava sa uskutoční o mesiac od 13. do 19. marca 2024 v zrekonštruovaných priestoroch bratislavského Kina Lumière. Organizátor Asociácia slovenských filmových klubov – ASFK a hlavný spoluorganizátor festivalu Slovenský filmový ústav odovzdajú tvorcom a tvorkyniam víťazného celovečerného filmu sekcie V strede Európy 2 000 eur. Do súťaže dlhometrážnych filmov sa mohli zapojiť snímky z krajín V4, Rakúska a Ukrajiny. „Súťaž je rôznorodá rovnako ako stredoeurópsky región, z ktorého snímky pochádzajú. Tento rok by sme mohli povedať, že je najmä v znamení žánrového filmu,“ prezrádza riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

Susedné Poľsko bude reprezentovať napínavý triler Skrytá sieť, v ktorom sa investigatívna novinárka snaží objasniť nejasné okolnosti úmrtia známeho televízneho moderátora. Kriminálnym trilerom by sa dal nazvať aj český film nakrútený na motívy neslávne známych sériových vrahov dôchodcov Manželia Stodolovci. Dielo dokumentaristu Petra Hátleho sa vymyká estetike súčasného českého mainstreamového filmu. „Petr Hátle urobil so svojím kreatívnym tímom veľmi odvážny a surový debut a ja som veľmi rád, že mohol vzniknúť aj v slovenskej koprodukcii,“ hovorí producent Jakub Viktorín. Česko-slovenskú kinematografiu bude počas MFF Febiofest Bratislava zastupovať Prišla v noci. Komediálny horor, aktuálne osemkrát nominovaný na Českého leva, poukazuje na to, aké dôsledky môže mať prisťahovanie sa svokry k manželskému páru do bytu. Ukrajinská životopisná dráma Kyslíková stanica odohrávajúca sa začiatkom osemdesiatych rokov v Sovietskom zväze sleduje príbeh známeho ľudsko- právneho aktivistu a lídra krymských Tatárov Mustafu Džemileva vyhnaného na Sibír pre jeho politické presvedčenie.

Kyslíková stanica © 2024 Febiofest

Kolekciu žánroviek dopĺňajú tri dokumenty. Tragikomický nádych má maďarská snímka Na návšteve u Šťasteny o staršom manželskom páre, ktorý vyhrá 2-miliónový jackpot. Česko-slovenský intímny dokumentárny portrét Chýbanie pôvodom slovenského a svetovo pôsobiaceho konceptuálneho umelca Jána Mančušku bol ocenený na festivale v Jihlave. Archív budúcnosti prináša zákulisie jedného z najväčších prírodovedeckých múzeí na svete Naturhistorisches Museum vo Viedni.

„Vo výbere nechýbajú ani filmy uvedené na prestížnych svetových festivaloch,“ objasňuje ďalej Ondrej Starinský. Z Benátok prichádza do Bratislavy ukrajinská dramatická romanca o dospievaní v divokých deväťdesiatych rokoch Navždy navždy, v ktorej hlavná hrdinka Tonia uteká pred násilným vzťahom, aby sa napokon zamotala do ľúbostného trojuholníka. Na festivale Sundance mal premiéru odvážny rakúsky film Veni Vidi Vici – pichľavá kritika života superbohatých ľudí, ktorí si vďaka moci a peniazom žijú nad zákonmi. Spoločenskú situáciu kriticky hodnotí aj maďarská snímka Vysvetlenie na všetko. „Sme hrdí na to, že film Vysvetlenie na všetko vznikol v slovenskej koprodukcii s podporou Audiovizuálneho fondu,“ hovorí koproducent filmu Mátyás Prikler. „Ide o dôležitú snímku, ktorá hovorí o rozdelenej spoločnosti. Stále verím v to, že naša krajina sa do štádia, v akom sa nachádza Maďarsko, nedostane. Som rád, že film Vysvetlenie na všetko, ktorý získal okrem iných ocenení aj hlavnú cenu sekcie Orizzonti na festivale v Benátkach, prichádza k slovenským divákom,“ dodáva.

O víťazovi súťažnej sekcie V strede Európy rozhodne medzinárodná porota v zložení Marion Czarny – dramaturgička francúzskeho festivalu dokumentárnych filmov Fipadoc, Joshua Jádi – dramaturg nemeckého FilmFestival Cottbus a Roberto Cueto – dramaturg sekcie Východné prísľuby na festivale San Sebastian.

Viac informácií o MFF FEBIOFEST Bratislava a predaj festivalových permanentiek na https://febiofest.cinepass.sk.