Robert Downey Jr. patrí medzi najlepších amerických hercov súčasnosti. Dokázal to už mnohokrát. Za všetky jeho skvelé výkony môžeme spomenúť hlavnú úlohu vo filme Chaplin, za ktorú získal nomináciu na Oscara a viacero cien. Objavil sa napríklad aj ako právnik v seriáli Ally McBealová a za túto rolu získal Zlatý Glóbus.

Svoje kariéru si však v istom momente pokazil závislosťou na drogách. Od roku 2002 je však už čistý a opät sa začal objavovať na striebornom plátne vo filmoch ako Gotika, Spievajúci detektív, Kiss Kiss Bang Bang, či Zodiac. Tento rok sme ho mohli vidiet vo veľmi úspešnej adaptácii komixu Iron Man. Jeho výkony ukúzlil mnohých, a tak sa ponuky len tak pohrnuli. Keďže ich v poslednom čase bolo naozaj dosť, rozhodli sme sa ich zhŕnuť.

Ešte tento rok sa Robert Downey Jr. objaví v dvoch snímkach. Prvou bude komédia Bena Stillera (réžia, hlavná úloha) Tropická búrka. Film vyrozpráva príbeh pätice hercov, ktorí sa rozhodnú nakrútiť vojnový veľkofilm. Podstúpia náročný výcvik, aby pôsobili vierohodne. Film sa však zmení na realitu v momente, keď na mieste nakrúcania vypukne skutočná vojna. Ťažký výcvik sa im teda celkom zíde. Táto komédia sa do naších vôd dostane koncom augusta. Robert tu stvárňuje najväčšieho herca svojej generácie.

Druhým filmom bude The Soloist od režiséra Pokánia Joa Wrighta. Je to skutočný príbeh veľmi nádejného violistu (zahrá ho Jamie Foxx), u ktorého sa v 20 rokoch prejavila schizofrénia a stal sa z neho bezdomovec. Po 35 rokoch si ho všimol jeden novinár, ktorého stvárni práve Robert Downey Jr. a napísal o ňom sériu článkov, vďaka ktorým sa mu splnil sen. Zahrať v koncertnej hale Walta Disneyho.

Čaraz viac sa jeho meno spomína v súvislosti so snímkou Playboy, ktorá je vlastne biografiou zakladateľa rovnomenného pánskeho časopisu Hugha Hefnera. Dokonca aj on samotný sa už vyjadril pozitívne k myšlienke, že by ho mal hrať práve Robert Downey Jr. Zatiaľ však nič nie je isté. Podobne je na tom aj jeho účinkovanie v najnovšej snímke o Sherlockovi Holmesovi. Do hlavnej úlohy ho chce údajne obsadiť aj režisér (Guy Ritchie) aj štúdio. Nebude to však taký klasický príbeh o tomto svetoznámom detektívovi z kníh Arthura Conana Doylea. Predlohou pre scenár sa stal totiž komix. Film tak bude omnoho dobrodužnejší, živší a akčnejší.

Robert Downey Jr. sa očakávateľne objaví v prokračovaní Iron Mana (v kinách v roku 2010) a v posledných dňoch dostal aj ďalšiu celkom, prinajmenšom, zaujímavú úlohu. Bude z neho cowboy Zeke Jackson. Poďme ale poporiadku. Príbeh sa odohráva v dobách, keď medzi sebou bojovali prisťahovalci a Indiáni o Nový Svet. V krátkom čase sa však musia obe strany zjednotiť do boja proti oveľa nebezpečnejšiemu nepriateľovi. V Arizone totiž spadol lietajúci tanier a mimozemšťania, ktorí boli na jeho palube, chcú ovládnuť našu planétu. Predlohou pre tento projekt je opäť komix. Film sa volá Cowboys vs. Aliens a ako z uvedeného vyplýva pôjde o westernové scifi. O scenár sa postarali Hawk Ostby a Mark Fergus, ktorí napísali aj scenár Iron Mana. Zaujímavá je aj producentská zostava, ktorú tvoria Ron Howard, Alex Kurtzman, Brian Grazer, Roberto Orci a Steven Spielberg. Títo ostrieľaní filmári evidentne vidia v tomto materiály potenciál a my sa teda necháme prekvapiť. Film by sa mal do kín dostať v roku 2010, ale ešte nie je známe meno režiséra.

Ostáva mi len dodať, že snáď sa Robert Downey Jr. po tejto komixovej sérii objaví aj v iných žánroch a kategóriach filmov. Predsa len, nie každý si takto príde na svoje a bola by rozhodne škoda, nevidieť ho v akcii.