V tomto krátkom článku sa vrátime k trochu staršiemu filmu. Dokumentárny film Jodorowsky´s Dune mal premiéru už v máji 2013 na festivale v Cannes. K divákom sa však dostáva len pomaly, aj napriek tomu, že reakcie naň sú viac ako vynikajúce. Cestu na festivaly a nakoniec aj do bežných kín komplikovali súdne spory. V tomto roku sa však už konečne chystá uvedenie do bežnej distribúcie v Spojených štátoch i v ďalších krajinách.

Alejandro Jodorowsky je vo Francúzsku žijúci filmár ukrajinského pôvodu narodený v Chile (odtiaľ to zvláštne meno). V 70. rokoch bol pomerne populárny nie len v Európe, ale i v USA. Niektoré jeho filmy, napríklad western El Topo, sú dodnes považované za kultové. V roku 1975 sa začal písať jeden z najzásadnejších príbehov svetovej kinematografie. V produkcii francúzskych spoločnosti sa rodila filmová adaptácia jedného z najlepších kúskov sci-fi literatúry, románu Duna od Franka Herberta. Po niekoľkých rokoch príprav a minutých 2 miliónoch dolárov na predprodukciu sa plán rozpadol, práva na knihu vypršali a neskôr sa jej ujal taliansky producent Dino DeLaurentiss, ktorý ju nakrútil s Davidom Lynchom.

Rozmery a ambície Jodorowského Duny však ďaleko prekračovali svoju dobu. V hlavných úlohách sa mali objaviť napríklad Orson Wells, Salvador Dalí, či Mick Jagger. Na vizuálnych efektoch, kostýmoch a rekvizitách pracovali neskoršie veľké mená ako Dan O´Bannon a H. R. Giger, pre ktorého to bol vôbec prvý film (neskôr vytvoril napr. Votrelca). Jodorowský dal dokopy výnimočne kvalitný tím, ktorý sa neskôr výrazne uplatnil v Hollywoode. Aj tým, aj samotným konceptom svojej Duny výrazne ovplyvnil tvorbu sci-fi filmov. Snímka je tak zrejme právom označovaná za „matku všetkých nedokončených filmov“.

Dokumentárny film o vzniku tohto projektu a o jeho príprave nakrútil Frank Pavich, pre ktorého je to po mnohých rokoch druhý režijný počin, ale až ním dokázal zaujať doma i vo svete. Snímka Jodorowsky´s Dune nemá ešte pevne stanovené dátumy premiér a nám pravdepodobne ostáva len dúfať, že sa objaví v programe našich domácich festivalov.