Luc Besson toho urobil pre francúzsku kinematografiu viac ako by sa mohlo zdať. Bývalý asistent úspešného amerického producenta Jerryho Bruckheimera priniesol do rodnej krajiny výrazne komerčný pohľad na tvorbu filmov. Čím si na seba privodil výraznú negatívnu odozvu. Mnohé jeho akčné filmy však oslovili divákov po celom svete. Venuje sa však viac ich produkcii a písaniu scenárov, než réžii, ktorou sa v 80. rokoch výborne uviedol (Le dernier combat, Magická hlbočina). Dokonca sa viackrát nechal počuť, že zrežíruje len 10 celovečerných hraných snímok.

Toto číslo však prekročil, najmä vďaka sérii detských filmov o Arthurovi. Pred týždňom na festivale v Toronte odpremiéroval svoj najnovší projekt, ktorý by mu mohol napraviť renomé aj u náročnejších divákov. Biografická dráma The Lady vyrozpráva príbeh aj u nás mediálne známej líderky barmskej opozície a nositeľky Nobelovej ceny mieru Aung San Suu Kyi, ktorá bola strávila medzi rokmi 1989 až 2010 15 rokov v domácom väzení, ktoré nariadila vojenská vláda po tom, čo v demokratických voľbách získala jej strana väčšinu. Film sa zameria práve na obdobie po jej uväznení.

Autorkou námetu a scenára je Rebecca Frayn, pre ktorú je to po dvoch televíznych filmoch, prvý určený pre kiná. Hlavnej postavy sa ujala Michelle Yeoh, na západe známa zo snímok Sunshine, Zajtrašok nikdy nezomiera, či Babylon A.D.. Jej filmového manžela, Dr. Michaela Arisa, stvárni menej známy, ale veľmi skúsený britský herec David Thewlis.

The Lady, prvý biografický film Luca Bessona, sa dostane do francúzskych kín 30. novembra a v nasledujúcom mesiaci aj v ďalších európskych krajinách.

Prvý trialer (teaser) filmu: