V tento týžden sme sa zamerali špeciálne na premiéry slovenských filmov, ktoré sa nezadržateľne blížia. Jeseň bude v tomto smere viac než bohatá, čo je najmä po slabšom minulom roku, vítaný jav. Okrem nich sú to rôznym spôsobom zaujímavé novinky.

Mŕtvola musí zomrieť

Slovenský film je vždy pod drobnohľadom médií. Zanedlho sa z neho bude tešiť komédia z pera Jozefa Paštéku. Čo na ňu poviete vy?.

Miro Niga a Peter Marcin sa v dlho pripravovanej slovenskej komédii predstavia ako vysokoškolskí učitelia – melancholický básnik Krištof a jeho švagor Bandy, kariéristický rektor univerzity. Príbeh odštartuje scéna nevery a potom pribudne mŕtvola, ktorá nie a nie zomrieť!.

Slávnostná premiéra 14. septembra a v bežných kinách na druhý deň.

Pina

Novátorské použitie 3D technológie v spojení s výnimočnou choreografiou sľubujú nevšedný zážitok. Na počesť Piny Bausch.

3D experiment Wima Wendersa je úctivou spomienkou na Pinu Bausch, geniálnu a legendárnu nemeckú choreografku a zakladateľku školy Tanztheater. Pina samotná sa žiaľ dokončenia filmu nedožila a v júni 2009 náhle a nečakane podľahla rakovine.

Premiéra na Slovensku 22. septembra.

Dom

Už druhkýkrát tento týžden Vám pustíme trailer na slovenský film. Režisérka, Zuzana Liová so scenárom najprv vyhrala súťaž pred štyrmi rokmi v Cannes a tohto roku očarila Berlinale.

Dom je intímna dráma vzťahu otca a dcéry, v ktorej sa stretávajú sny rôznych generácií. Imrich buduje svoj vlastný životný sen – stavia dom pre obe svoje dcéry. Staršia z dcér, Jana sa však vydá za muža, s ktorým jej otec nesúhlasil, a tak jej dom zostáva nedostavaný. Otcova snaha spútava mladšiu Evu, ktorá sníva o zmene a odchode z domova.

Premiéra na Slovensku 29. septembra.

The Rum Diary

Dobrodružná dráma z produkcie Johnnyho Deppa (stvárnil aj hlavnú postavu) nakrútená podľa románu od autora Strah a hnus v Las Vegas. Podľa traileru to vyzerá na úžasný film.

Paul Kemp (Johny Depp) prichádza na karibiský ostrov Puerto Rico, aby tu pracoval v najväčších miestnych novinách. Prepadne však alkoholu a ženskej kráse Chenault (Amber Heard), a tak sa to s ním všetko zamotá. Ďalej hrajú Aaron Eckhart, Giovanni Ribisi, Richard Jenkins a iní.

Premiéra v USA 28. októbra, v Česku začiatkom decembra.

Tyrannosaur

Réžijný debut Brita Paddyho Considina získal na Sundance festivale cenu za najlepšiu réžiu a naprádzno neodišla ani ustredná herecná dvojica, ktorá si vyslúžila osobitné ocenenie poroty.

Josepha ničí jeho násilná a zlostná povaha. Keď sa rúti do záhuby, objaví sa šanca na jeho vykúpenie, ktorá je stelesnená v Hannah, pracovníčky kresťanskej charity. Ich vzťah sa vyvíja, no zároveň odhaľujeme, že Hannah skrýva vlastné tajomstvá – a tie majú zničujúce následky.

V európskych krajinách sa snímka objaví počas októbra.