Koncom tohto mesiaca sa do naších kín dostane dvojica nových slovenských filmov. To sa nám už dávno nestalo a mal by to byť len začiatok na naše pomery veľmi úrodného roka. Už vo februári ich bude nasledovať celovečerný dokument Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny.

Ako prvá bude odpremierovaná 22. januára snímka Tango s komármi režiséra Miloslava Luthera, na ktorej spolupracoval so svojim bratom, úspešným hlavným kameramanom Igorom Lutherom (napr. Plechový bubienok). Vyrozpráva nám príbeh dvojice emigrantov. Rudo má nenápadne dohliadnuť na Karola, ktorý sa na Slovensko vrátil, aby sa rozviedol. Chce sa totiž opäť oženiť. Doma ich však čakajú mnohé tajomstvá. Nepočítali s tým, že minulosť si na nich počká.

Hlavné úlohy zverili dvojici Roman Luknár (Rudo Sklenka) a Ady Hajdu (Karol Deman). Hlavne pre Luknára je to tak trochu aj autobiografia, keďže sám pred rokmi emigroval. Časť deja sa dokonca odohráva aj v Španielsku, kde Luknár už niekoľko rokov žije. Vo filme sa objavia aj ich manželky Jana Hajdu a Lola Gil. Vo filme uvidíme i Terezu Brodskú, Dianu Mórovú, Terezu Nvotovú (nedávno bol v Česku uvedený jej dokument Ježíš je normální) a ďalších.

O týždeň neskôr, teda 29. januára, plátna našich kín obohatí Pokoj v duši. Príbeh zo súčasnosti hovorí o trojici kamarátov z detstva, ktorý riešia svoje vlastné životné výzvy a popri tom sa snažia pomôcť aj sebe navzájom. Pre režiséra Vlada Balka je to celovečerný debut. Doteraz režíroval televízne programy a dokumentárne filmy. V hlavných úlohách sa predstavia Attila Mokos, Ján Vondráček a Robert Więckiewicz. Okrem iných si aj tu zahral Roman Luknár. O tomto filme Vám čoskoro prinesieme samostatný článok – preview.

Na tejto veľmi pozitívnej správe nás môže mrzieť jedine to, že obe premiéry sú naplánované tak tesne po sebe. Hlavne keď uvážime, že slovenských filmov zďaleka nie je počas roka tak veľa, aby nebolo možné sa tomu vyhnúť. Snáď sa to zásadne neodrazí na ich návštevnosti.