Americká pobočka japonskej Sony (Sony Corporation of America) a ďalší členovia konzorcia zaplatia za štúdio MGM súhrne asi 5 miliárd dolárov. Suma zahŕňa financie potrebné na samotné odkúpenie a necelé 2 miliardy sú určené na zaplatenie dlhov štúdia. O MGM mala záujem aj korporácia Time Warner, ale tá včera svoju ponuku stiahla.

Najcennejším majetkom štúdia MGM je jeho filmová knižnica, ktorá obsahuje vyše 4000 filmov. Ide o veľmi hodnotnú zbierku obsahujúcu napríklad filmy o Jamesovi Bondovi, Ružovom panterovi, sériu Rocky, Hviezdnu Bránu a mnoho ďalších. Knižnica prináša pravidelné zisky z predaja vysielacích práv televíziam a za predaj VHS a DVD.

Hlavnou motiváciou na odkúpeniu je pre Sony prístup k archívu štúdia. Sony plánuje predávať filmy cez internet a pri spustení tejto služby musí mať čo najširšiu ponuku titulov. Ostatné štúdia sa do toho hrnúť nebudú a preto musí získať dostatok filmov niekde inde. Práve odkúpenie MGM je vynikájúci spôsob ako doplniť zbierku filmov, ktoré už Sony Corp. vlastni cez spoločnosť Sony Pictures.

<