Začali v roku 2016 premietaním štyroch filmov natočených v uplynulom roku, ku ktorým zavolali tvorcov a hercov. Budúci víkend ich čaká už tretí ročník, ktorý prinesie trojdňový pestrý program.

Festival začína vo štvrtok, 17. mája večer, premietaním filmu Mečiar. Po filme bude diskusia o 90-tych rokoch s Františkom Mikloškom a Petrom Zajacom. Piatok doobeda sa bude premietať film Svet podľa Daliborka pre školy aj s diskusiou. Druhý festivalový večer otvorí film Nina s účasťou režiséra Juraja Lehotského a čerstvého držiteľa ocenenia Slnko v sieti, scenáristu Mareka Leščáka. V sobotu, hlavný deň festivalu, bude premietaných päť filmov – Lichožrúti, najlepšie študentské filmy z roku 2017, Vábenie výšok, Svet podľa Daliborka a festival zakončí film Špina. Premietania budú dopĺňané sprievodným programom. V piatok večer bude prvýkrát v Partizánskom Peter Konečný so svojim populárnym formátom prednášok o novom slovenskom filme a reklame. Sobotný deň začne vo festivalovej kaviarni Rannou kávou s Mariánom Labudom mladším a festival zakončí na rovnakom mieste afterparty s DJazz.

Fest slovenský film © 2017 Fabrika umenia

„Myslím, že aj tento rok sme pripravili zaujímavý program. Veľmi sa teším na diskusie, ktoré nebudú len o filmoch, ale aj o téme filmov, ako napríklad diskusia s pánom Mikloškom a Zajacom po filme Mečiar,” hovorí Damián Hamada, zakladateľ a dramaturg festivalu. „Dotiahnuť do Partizánskeho Petra Konečného bol taký malý sen, jeho prednášky aj kvízy sú skvelé. Navyše festival robíme prvý krát v kine, takže máme veľké očakávania,” dodáva Hamada.

Tento rok dostali účastníci prvý krát možnosť rezervovať si permanentky v predstihu, záujem organizátorov príjemné prekvapil. „Možnosť rezervovať permanentku vopred dostalo pôvodne len 100 ľudí a to sme prekročili už minulý týždeň, takže ešte nejaké dohodíme. Teším sa, že sme v ľuďoch vytvorili záujem o slovenský film.”

Program festivalu a lístky nájdete na webe www.fsf.sk.