O chvíľu vypukne leto v plnej sile a vy ho budete môcť opäť stráviť v spoločnosti Hviezdnych nocí. A nebude to len samotný festival v auguste, už 9. júna si pre vás organizátori pripravili zahrievací Hviezdny deň a po celý zvyšok leta si budete môcť opäť vychutnať atmosféru letného kina. To všetko sa bude diať len kúsok od bytčianskeho námestia v uličke pri kaviarni Vitalkafé.

Aj tento rok ponúka Hviedzny deň bohatý program pre všetky generácie. Hneď ráno začíname aktivitami pre deti, poobedie bude venované zaujímavému hudobnému programu a večer slávnostne zahájime už druhú letnokinovú sezónu premietaním filmu, ktorý si budete môcť sami vybrať.

Tak ako minulý, aj tento rok sú hlavným ťahákom podujatia hudobné koncerty. Hviezdny deň ponúka prvú porciu dôkladne vybraných nových a začínajúcich kapiel z celého Slovenska, o ktorých si myslíme, že stoja za to. Päť zoskúpení od Bratislavy až po Prešov dostane priestor na Hviezdnom dni a vy by ste pri tom nemali chýbať.

Ako prvá sa predstaví bratislavská kapela s obrovským potenciálom Riava. Toto zoskupenie síce ešte nestihlo exportovať svoju tvorbu mimo miestnu scénu, no formácia mladučkých talentovaných hudobníkov jemne šmrncnutá šansónom a inšpirovaná ursinyovským hudobným odkazom bude podľa nás jedným z hudobných objavov tohto leta.

Po nich sa na stage postavia shoegazoví Our Stories. Kapela, ktorá už má na konte dva albumy, no zatiaľ ju pozná len užší undergroundový okruh fanúšikov. A to je veľká škoda, pretože ich mierne tvrdšia a rýchlejšia verzia shoegazu by nemala uniknúť vašej pozornosti. Aktuálne ide o jednu z najvychytenejších kapiel na slovenskej post-rockovej scéne.

Ako tretiu kapelu predstavíme žilinských Ditch the Fridge. Toto teleso, ktoré je tiež na počiatku svojej kariéry, tvoria nadaní mladí hudobníci, ktorí sa spojili, aby predstavili svoju verziu gitarovej hudby postavenú na hutných groove rytmoch a v neposlednom rade na boowieovskej charizme frontmana Mareka Kuchtera. Ditch the Fridge sú objav miestnej považskej scény a my veríme, že svojou kvalitou prerazia čoskoro omnoho vyššie.

Jedným z vrcholov akcie bude koncert Prešovčanov Vojdi. Kapelu ste už minulý rok mohli vidieť na samotnom festivale ešte pod starým názvom The Void. Odvtedy sa veľa zmenilo, okrem názvu hlavne nasadenie, s akým chalani dávkujú svoj frankzappovský antirock. Veľkým bonusom je nový člen zoskupenia, kedže s kapelou začal hrať veľký prešovský gitarový talent Lukáš Valkučák (3 oká, Edo Klena). Je to veľká vec, Vojdov čaká divoké leto a my sme pyšní, že sa to celé začne práve v Bytči.

Čerešničkou na torte tohto skromného lineupu bude veterán slovenskej alternatívnej scény – Karol Mikloš. Hudobník, ktorý dral pódiá slovenských klubov už v dobe, keď sa vyššie spomenuté kapely ešte len učili brnkať na gitary (debutoval 1994), sa minulý rok vrátil na scénu vydaním nového EP Poison a vydarenými koncertmi vo viacerých mestách dokázal, že má stále čo ponúknuť. Hviezdne nocí ľúbia predstavovať úplne nové veci, no ešte viac veci staré a kvalitné. Dozretý Karol Mikloš so svojím bandom za západu slnka na Hviezdnom dni je toho dôkazom.

Vstup na podujatie bude zadarmo. Túto akciu a všetky ostatné až do konca leta však budete môcť podporiť zakúpením lístkov našej Hviezdnej tomboly. Na podujatí vás čaká celodenné občerstvenie a tiež bude možnosť zakúpiť si v predpredaji lístky na samotný 4. ročník festivalu Hviezdne noci, ktorý sa bude konať 16. – 19. augusta 2018.