Fanúšikovské filmy majú špeciálne v prípade Star Wars dlhú tradíciu. V úvode roka 2016 dokonca sám J. J. Abrams, ktorý stál za viacerými novými dielmi tejto série ako režisér, či producent, zverejnil oficiálnu súťaž, na ktorú sa rozhodol zareagovať aj mladý slovenský režisér Roman Gregorička.

Ten je absolventom réžie na VŠMU a vo vlastnej firme sa venuje najmä postprodukcii a vizuálnym efektom, čo je samozrejme výborný základ pre sci‑fi. Súťaž pôvodne počítala s tvorbou 5 minútových filmov. Gregoričkovi a jeho tímu sa však nepodarilo dodržať pôvodný termín, a tak sa rozhodli nedržať tohto obmedzenia a vytvorili takmer 12 minútovú snímku. Výsledok hovorí sám za seba, väčší priestor sa vyplatil.

One Day I’ll Become…

Gregoričkov fanúšikovský film dostal síce anglický názov One Day I’ll Become…, ale jeho dialógy sú v slovenčine. Vystupujú v ňom len deti, takže hrané sekvencie sú pomerne skromné, ale sympaticky prevedené. Ostatné zložky filmu však svojou úrovňou naozaj prekvapia a je jedno, či ide o prácu s kamerou, zvukom, hudbou, alebo o vizuálne efekty. Režisér si sám vytváral aj tie s tým, že jednotlivé 3D modely získal od iných tvorcov z internetu. Avšak musím ho pochváliť pre výstavbu jednotlivých akčných a najmä vojnových scén. V ničom nezaostáva ani za originálnymi Star Wars filmami.

Posúďte sami:

Ak by vás proces tvorby tohto filmu zaujímal viac, na webe Vizualniefekty.cz je zverejnený dlhý a naozaj podrobný rozhovor s Romanom Gregoričkom.