Na hlavné ceny sme to síce zatiaľ nedotiahli, ale slovenskej kinematografii sa aj tak podarilo získať pozornosť odborníkov na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. V širokej konkurencii snímok z celého sveta sa podarilo uspieť hranému filmu Zázrak a dokumentu Zamatoví teroristi.

Dráma Zázrak je prvým hraným filmom úspešného dokumentaristu Juraja Lehotského (Slepé lásky). V sekcii Na Východ od Západu, v ktorej súťažili snímky zo strednej a východnej Európy, získal zvláštne uznanie. Film rozpráva príbeh 15 ročnej Ely, ktorá sa po úteku z domu i ďalších problémoch dostáva do polepšovne. Chce sa však vrátiť k svojmu 30 ročnému frajerovi, a tak plánuje ďalší útek.

Do našich kín sa Zázrak dostane 5. septembra.

Zamatoví teroristi Ivana Ostrochovského, Pavla Pekarčíka a Petra Kerekeša získali cenu FEDEORA. Tú udeľuje Federácia filmových kritikov z Európy a Stredomoria. Tento dokument s netradičnou témou vznikol v slovensko-česko-chorvátskej koprodukcii. Trojica režisérov priniesla príbehy troch mužov, ktorí sa v 80. rokoch rozhodli bojovať proti komunistickému režimu v Československu. A napriek tomu, že nakoniec nič nespáchali a nikomu neublížili, boli odsúdení za terorizmus.

Premiéra Zamatových teroristov v našich kinách ešte nebola stanovená, ale predpokladáme, že sa tak stane počas jesene.