61. ročník významného medzinárodného filmového festivalu Berlinale je pre Slovensko výnimočný účasťou dvoch slovenských filmov v oficiálnej programovej sekcii festivalu FORUM, ktorá oslavuje jubilejný 40. ročník:

  • Dom, r. Zuzana Liová
  • Nesvatbov, r. Erika Hníková

    V minulosti bola slovenská kinematografia výrazne zastúpená na berlínskom festivale v roku 1989, Režisér Dušan Hanák získal Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu a osobitné uznanie FIPRESCI za film Ja milujem, ty miluješ . Jaroslave Havettovej udelili zasa Strieborného medveďa za krátky film Údel. Súčasťou programu boli aj Hanákove Obrazy starého sveta a v súťaži filmov pre deti sa uvádzal film Vlakári Juraja Lihosita. V roku 1991 bol zaradený do súťaže berlínskeho festivalu film Dušana Trančíka Keď hviezdy boli červené a v roku 2007 o berlínskeho medveďa súťažil koprodukčný česko-slovenský film Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzla.

    Prestížna programová sekcia FORUM – Medzinárodné fórum nového kina je považované za sekciu s najodvážnejším programom festivalu. Dôraz kladie na tvorbu mladých filmárov, uprednostňuje avantgardné, experimentálne diela, filmové eseje a observačné dokumenty, politické reportáže, dosiaľ neobjavené kinematografie. FORUM nie je tradičnou súťažnou sekciou, filmy však posudzuje niekoľko nezávislých neštatutárnych porôt. Filmy uvedené v sekcii sa uchádzajú o ocenenia ako Caligari Prize, cena FIPRESCI, cena Ekumenickej poroty, C.I.C.A.E. a od roku 2007 sa na režisérske debuty uvedené v sekcii vzťahuje aj súťaž o Cenu za najlepší debut festivalu.