V rámci tohtoročnej filmovej prehliadky Febiofest bolo uvedených viacero nových slovenských filmov. Niektoré z nich si v rámci neho odbili svoje premiéry, či predpremiéry. Dohromady išlo o 7 snímok, z ktorých bol jeden hraný celovečerný film, jeden krátky animovaný a ostatné boli dokumentárne. Dnes si o nich niečo málo povieme.

Muzika
(94 minút, 2007)

Muzika režiséra Juraja Nvotu bola nakrútená na základe poviedky Petra Pišťaneka. Hlavnú postavu stvárnil Ľuboš Kostelný a po jeho boku sa objavujú ďalší výborný herci Ján Budař, Táňa Pauhofová a Marek Geišberg. Vedľajšie role boli rovnako kvalitne obsadené, spomenúť môžeme Vladimíra Hajdu, Dorotu Nvotovú, Mariána Geišberga, či Csongora Kassaia.

Príbeh sa odohráva hneď vedľa prísne strážených hraníc s Rakúskom v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Hlavným hrdinom sa stáva muzikant, ktorý chce hrať „západnú hudbu“, čo v tej dobe nebolo chápané ako normálna vec. Je to príbeh o jeho živote, snoch, priateľoch a aj o slobode. Ťažko niečo viac k tomu v krátkosti napísať, treba si to jednoducho pozrieť. Vrelo odporúčam;).

Martin Slivka – Muž, ktorý sadil stromy
(90 minút, 2007)

Dokumentárny film Martina Šulíka o jednej z najdôležitejších postáv slovenskej kinematografie. Martin Slivka bol okrem iného tvorca slovenského dokumentárneho národopisného filmu. Uplatnil sa ako režisér, scenárista a dramaturg. Venoval sa aj filmovej teórii a učeniu. Dokument prináša pohľad na jeho bohatú tvorbu a život.

Slepé lásky
(77 minút, 2008)

Film o láske medzi slepými ľuďmi od Juraja Lehotského.

Nájsť si to pravé miesto naplnenia a šťastia na svete je veľakrát ťažké pre nás vidiacich, o to komplikovanejšia je táto cesta pre človeka nevidomého. Ich pohľad na svet je v mnohých veciach základný a čistý a často odkrýva „nevidené dimenzie“, ktoré napovedajú, čo v skutočnosti šťastie znamená. (text ASFK.sk)

Koliba
(54 minút, 2008)

Režisérka Zuzana Piussi sa pokúša nájsť pravdu o nešťastnom osude filmových ateliérov Koliba. Kto a čo stálo za zničením a rozkradnutím srdca slovenského filmu?

Posledná maringotka
(64 minút, 2008)

Dokument o posledných autentických komediantoch v strednej Európe. Príbehy ľudí, ktorí sa rozhodli dodržať rodinnú tradíciu a venujú sa komediantskému divadlu.

Sklenené obrazy Paľo Macho
(26 minút, 2008)
Krátky dokumentárny film o umeleckom sklárovi Pavlovi Machovi. Uvádzaný bude pred filmom Posledná maringotka.

Štyri
(15 minút, 2007)

Krátky animovaný film Ivany Šebestovej. V kinách bude uvádzaný pred filmom Slepé lásky. Je to príbeh štyroch žien, pilotky, poštárky, predavačky a speváčky. Z pohľadu každej z nich sledujeme postupne priebeh leteckého nešťastia na ostrove počas jarného dňa roku 1937. Spája tieto štyri ženy len obyčajná náhoda?