VideokraciaKoncom roka 2007 sa nám v spolupráci s distribučnou spoločnosťou SPI Film (tohto roku premenovanou na Film Europe) podarilo pripraviť premiéru filmu Inland Empire Davida Lyncha výnimočne mimo hlavného mesta, v Trnave. Po dlhšom čase sme sa rozhodli pokúsiť o niečo podobné a voľba padla na švédsky koprodukčný dokument Videokracia.

Slovenská premiéra tohto filmu sa uskutoční už o desať dní v trnavskom kine Hviezda. Začíname o 19:30. Po projekcii sa pokúsime rozvinúť diskusiu o filme, pre tých najaktívnejších máme pripravené knižky a DVDčka.

Videokraciu nakrútil pôvodom taliansky režisér Erik Gandini. Ako 20 ročný odišiel žiť do Švédska a videl tam, že televízie môže fungovať aj úplne inak ako v jeho rodisku. Vrátil sa teda do Talianska a nakrútil fenoméne talianskej televízie dokumentárny film. Ide v ňom hlavne o kultúru a spoločenskú klímu, ktorá tam pod silným vplyvom Silvia Berlusconiho ako majiteľa najväčšej domácej mediálnej spoločnosti v Taliansku a zároveň premiéra, vznikla. Gandini nám obraz vytvára pomocou skutočných príbehov niekoľkých vybraných ľudí a ukážkami programu televízie i pohľadu do jej zákulisia.

Slovenská premiéra Videokracie
kino Hviezda, Trnava
22. novembra o 19:30
vstupné 2, 50 Eur