Ennio Morricone (foto © Sven-Sebastian-Sajak) Ennio Morricone (foto © Sven-Sebastian-Sajak)

Legendárny taliansky skladateľ, ktorého preslávili najmä westerny Sergia Leoneho, zomrel dnes na komplikácie zdravotného stavu po minulotýždňovom páde, pri ktorom si zlomil nohu.

Ennio Morricone sa narodil v roku 1928. Jeho otec, Mario, hral na trúbke v niekoľkých orchestroch, vďaka čomu sa hudbe začal venovať už ako malý. Trúbka bola tiež prvým nástrojom, na ktorom sa naučil hrať. Sľubnú kariéru futbalistu vymenil za štúdium hudby a tej filmovej a divadelnej sa venoval od roku 1955.

Medzinárodný úspech mu priniesla práca na westernoch Sergia Leoneho, s ktorým sa Morricone poznal od základnej školy. Ich kolaborácia sa začala filmom Pre hrsť dolárov (Per un pugno di dollari, 1964) s Clintom Eastwoodom a pokračovala na rozpätí dvadsiatich rokov ďalšími štyrmi filmami. Medzi nimi sa najviac vyníma epický spaghetti western Vtedy na Západe (C’era una volta il West, 1968), odkiaľ pochádza notoricky známa skladba Muž s harmonikou. Pre tento film Morricone zložil hudobné motívy pre každú z hlavných postáv ešte pred nakrúcaním a režisér ich púšťal hercom počas nakrúcania, aby lepšie vnímali atmosféru filmu.

Často spolupracoval aj s režisérom Giuseppe Tornatorem, Bernardom Bertoluccim či Romanom Polanskim. Zložil skladby pre viac ako 400 filmových a televíznych diel a viac ako 100 skladieb klasickej hudby.

Na svojom konte má obrovské množstvo domácich aj medzinárodných ocenení. Je držiteľom jedenástich cien David di Donatello, ktoré každoročne udeľuje talianska filmová akadémia, dvoch cien Grammy (za film Nepodplatiteľní režiséra Briana de Palmu z roku 1987 a za celoživotný prínos) a dvoch cien Americkej akadémie (v roku 2007 za celoživotné dielo a v roku 2016 za tarantinových Osem hrozných z roku 2015).