V októbri 2015 sa aj v našich kinách objavil nenápadný kriminálny thriller od dnes veľmi populárneho kanadského režiséra Denisa Villeneuvea (Arrival, Blade Runner 2049). Išlo o jeho posledný film predtým, ako rozbehol svoju hollywoodsku kariéru. Sicario získalo veľmi priaznivé ohlasy od kritiky a ani v kinách sa mu nevodilo zle.

Pokračovanie filmu bolo štúdiami Lionsgate schválené ešte pred uvedením Sicaria do širokej distribúcie, takže následný úspech filmu tento plán len podporil. Sicario 2: Soldato sa zameriava na postavu Alejandra Gillicka, ktorého opäť stvárni Benicio del Toro.

Sicario 2: Soldato © Lionsgate

Tento nájomný vrah kolumbíjskej drogovej mafie rád spolupracuje s americkými úradmi v boji proti mexickým kartelom. Tie sa v novom príbehu zapletú s teroristami, ktorých pašujú cez americkú hranicu, a tak sa Spojené štáty opäť uchýlia k menej ortodoxným postupom. Na scénu sa tak vráti aj zvláštny poradca Matt Graver (Josh Brolin), ktorý stál aj za udalosťami v pôvodnom filme.

A vyzerá to tak, že by Villeneuve ani nemusel chýbať. V Sicariu pokračuje scenárista Taylor Sheriden, ktorý sa nedávno blisol aj vlastným autorským počinom (scenár a réžia) Wind River. Na režisérsku stoličku zasadne celkom prekvapivo Talian Stefano Sollima, ktorý nakrútil napr. seriál o talianskej mafii Gomora (Gomorrah, 2014-2016), či naposledy neo-noir thriller Suburra (2015). Takže je to viac ako slušná náhrada a navyše je veľmi zbehlý v mafiánskej tematike.

Na premiéru si ešte budeme musieť chvíľu počkať. Slovenská je ohlásená na 29. júna 2018. Zaujímavosťou ešte je, že Sicario 2: Soldato vzniká aj v talianskej koprodukcii cez spoločnosť Rai Cinema, ktorá patrí pod taliansku štátnu televíziu.