Nemecký režisér operujúci z Hollywoodu sa po veľkovýpravných a efektami nabúchaných filmoch ako napríklad 10 000 B.C. a 2012 vydal tentokrát úplne iným smerom. V britsko-nemeckej koprodukcii vznikol jeho nový film, Anonymous. Dej sa odohráva v turbolentých časoch vlády kráľovny Elizabet (Vanessa Redgrave) koncom 16. a začiatkom 17. storočia. Spory medzi šlachtickými rodinami o nástupníctvo tróny vyvrcholia vzburou.

Film si všíma najmä verného dvorana kráľovnej Edward de Vere (Rhys Ifans), ktorý bol patrónom umenia a aj sám sa venoval písaniu divadelných hier, či poézie. V minulosti bol jeden z tých, o ktorých sa uvažovalo ako o skutočných autoroch diel podpísaných menom William Shakespeare. A práve na túto večnú otázku sa rozhodol Roland Emmerich pozrieť.

Ako sa minulý mesiac pre novinárov v Toronte, kde bola na festivale svetová premiéra filmu, vyjadril sám režisér, jeho meno a povesť filmu škodia. Trápi ho to natoľko, že chcel vydať film anonymne, ale produkčné spoločnosti s tým nesúhlasili. Film bez mena režiséra by to totiž mal veľmi ťažké. Emmerich sa hlavne obáva toho, že diváci nebudú brať jeho film o Shakespearovi vážne. Distribútori prakticky po celom svete však našťastie vidia v snímke potenciál, a tak už koncom októbra bude Anonymous postupne uvedený do kín v mnohých krajinách. Koncom tohto, alebo začiatkom budúceho by sa potom mal objaviť aj u nás.