Tri atraktívne premiéry (Osadné, Dom obesenca a Wrestler), filmy i slávnostné otvorenie prehliadky Projekt 100, profil režiséra Darrena Aronofského, legendárna klasika v rámci „rýchlokurzu filmovej histórie“ Malý zlatý fond kinematografie sú len časťou bohatej septembrovej filmovej ponuky bratislavského Filmového klubu Nostalgia.

Úvod novej sezóny Nostalgie, ktorá sa už 19 rokov snaží divákom prinášať kvalitné filmy z ponuky distribútorov, patrí mladému slovenskému dokumentaristovi Markovi Škopovi a premiére jeho veselého a dojemného príbehu OSADNÉ, zachytávajúceho cestu lokálnych patriotov zo vzdialenej rusínskej dedinky až do bruselského europarlamentu, ktorý získal Cenu za najlepší dokument na MFF Karlovy Vary 2009.

Už o týždeň neskôr, 10. 9., sa v Nostalgii uskutoční slávnostné otvorenie 15. ročníka putovnej prehliadky Projekt 100 obnovenou premiérou Kusturicovho klubového hitu DOM OBESENCA, baladického filmu o láske, rómskej duši, túžbe po slobode, biede i bohatstve života, vyznamenaného Cenou za réžiu na MFF Cannes 1989.

V exkluzívnej predpremiére 21. 9. uvidia návštevníci Nostalgie i životnú drámu bývalého profesionálneho zápasníka WRESTLER, za ktorú režisér Darren Aronofsky získal Zlatého leva na MFF Benátky 2008 a hlavný predstaviteľ Mickey Rourke Zlatý glóbus.

V rámci Aronofského profilu uvedie Nostalgia 16. 9. aj ďalší kultový film z Projektu 100 REQUIEM ZA SEN, strhujúcu drámu štyroch ľudí, ktorí prepadnú závislosti na návykových látkach a ich životné sny sa začnú rúcať ako domčeky z kariet.

V septembri štartuje v Nostalgii vzdelávací štvormesačný cyklus Malý zlatý fond kinematografie, ktorého ambíciou je ponúknuť záujemcom o moderné filmové umenie akýsi „rýchlokurz filmovej histórie“. 23. 9. budú mať návštevníci Nostalgie možnosť uvidieť legendárnu klasiku z tohtoročného Projektu 100, Murnauov nemý film UPÍR NOSFERATU – vrcholné dielo nemeckého filmového expresionizmu, ktoré vychádza zo slávneho románu Brama Stokera a je azda najznámejším hororom v dejinách kinematografie. 30. 9. to bude klenot francúzskej novej vlny, Godardove majstrovské dielo NA KONCI S DYCHOM s mladým Belmondom v úlohe ľahkomyseľného anarchistu Michela, ktorý sa búri proti spoločenským konvenciám.

Výnimočné filmové zážitky sľubujú aj ďalšie tituly zaradené do septembrového programu Nostalgie. Určite izraelský VALČÍK S BAŠIROM režiséra Ariho Folmana – originálna animovaná snímka o hľadaní pamäti, ocenená Zlatým glóbusom a považovaná za jednu z filmových senzácií roka. Nepochybne aj MILIONÁR Z CHATRČE „trainspottingového“ režiséra Dannyho Boylea, ocenený nielen ako najlepší britský film roka, ale i ôsmymi Oscarmi – príbeh chudobného chlapca z bombajského slumu, ktorý sa náhodou dostal do indickej súťaže Milionár. Do najužšej nominácie na Oscara sa zaslúžene dostala aj vynikajúca nemecká snímka Uliho Edela BAADER MEINHOF KOMPLEX, ktorá je vygradovanou rekonštrukciou extrémneho odboja v Nemecku 70. rokov.

Sedem slávnych nezávislých filmárov sveta – Jim Jarmusch, Aki Kaurismäki, Wim Wenders, Čchen Kchaj-ke, Spike Lee, Werner Herzog a Víctor Erice – prijalo inšpirujúcu výzvu nakrútiť desať minút dlhú výpoveď na tému „čas“ a výsledkom je výnimočný projekt ĎALŠÍCH DESAŤ MINÚT I, v ktorom každý z príbehov zobrazuje plynutie času jedinečným spôsobom a odlišným žánrom. Charizmatický Johnny Depp sa predstaví v thrilleri Michaela Manna VEREJNÍ NEPRIATELIA o slávnom gangstrovi Johnovi Dillingerovi a jeho skupine, ktorý približuje najtvrdšie obdobie veľkej hospodárskej krízy v USA. Známy nemecký režisér Veit Helmer nakrútil sviežu poetickú komédiu o vojne pohlaví ABSURDISTAN, ktorá sa odohráva v dedinke uprostred púšte, kde lenivosť mužov vyvolá medzi ženami sexuálny štrajk. Hlavnú cenu na MFF Los Angeles 2009 získala rekonštrukcia netypického vojnového príbehu NEDODRŽANÝ SĽUB – režisér Jiří Chlumský nakrútil podľa autobiografie Slováka Martina Friedmanna skutočný príbeh mladého chlapca, ktorému silu prežiť dal rodinný sľub. Prísľubom budúcnosti je talentovaný mladý český tvorca Tomáš Řehořek, autor vizuálne podmanivého filmu PROMĚNY, ktorý sleduje osudy štyroch ľudí, ktoré sa náhodne stretli.

Rovnako pestrá, no ešte bohatšia bude aj októbrová a novembrová ponuka, v rámci ktorej v Nostalgii okrem iných filmov uvedú napríklad v slovenskej predpremiére britskú komédiu roka HAPPY-GO-LUCKY, nový film Quentina Tarantina NEHANEBNÍ BASTARDI, dvojdielnu gangsterskú ságu VEREJNÝ NEPRIATEĽ č. 1, najnovší film Jara Vojteka HRANICA, dlhoočakávaný film JÁNOŠÍK či Jarmuschove HRANICE OVLÁDANIA.

Program september FK NOSTALGIA

03.9. OSADNÉ Marko Škop, SR/ČR, 2009 premiéra
07.9. PROMĚNY Tomáš Řehořek, ČR/Tal., 2009
10.9. DOM OBESENCA Emir Kusturica, Juh., 1988 premiéra
11.9. ABSURDISTAN Veit Helmer, Nem., 2008
14.9. NEDODRŽANÝ SĽUB Jiří Chlumský, SR/ČR, 2009
16.9. REQUIEM ZA SEN Darren Aronofsky, USA, 2000
17.9. VALČÍK S BAŠIROM Ari Folman, Izrael/Fr., 2008
18.9. MILIONÁR Z CHATRČE Danny Boyle, Brit./USA, 2008
21.9. WRESTLER Darren Aronofsky, USA/Fr., 2008 predpremiéra
23.9. UPÍR NOSFERATU Friedrich W. Murnau, Nem., 1922 100
24.9. VEREJNÍ NEPRIATELIA Michael Mann, USA, 2009
25.9. ĎALŠÍCH DESAŤ MINÚT I Jim Jarmusch a ďalší, Nem./Brit./Špan., 2002 (uvádzame naposledy!)
28.9. BAADER MEINHOF KOMPLEX Uli Edel, Nem./Fr., 2008
30.9. NA KONCI S DYCHOM Jean-Luc Godard, Fr., 1959