Bohemian Rhapsody © 2018 20th Century Foxa Bohemian Rhapsody © 2018 20th Century Foxa

Queen je jedna z najobľúbenejších rockových kapiel nie len 20. storočia a predsa sa o nej, s výnimkou dokumentárnych, doteraz nenakrútil žiaden film. Dôvodov sa núka viacero. Zostávajúci členovia kapely pristupujú k sfilmovaniu výrazne opatrne, či už kvôli sebe, alebo z úcty k Freddiemu Mercurymu. Na filmový projekt však údajne kývli už v roku 2005, ale vysoko nastavená latka nárokov na prípadných režisérov, scenáristov a hercov realizáciu veľmi dlho odkladala.

Práce sa tak reálne rozbehli až po roku 2010, ale až o päť rokov neskôr sa k projektu dostal scenárista Anthony McCarten (The Theory of Everything, Darkest Hour), ktorý biografickú snímku Bohemian Rhapsody aj skutočne napísal. Od tohto momentu už išla príprava filmu celkom dobre. Réžia bola zverená do rúk Bryana Singera, ktorý bol v poslednej dekáde skôr známy vďaka X-Menom, ale režíroval napríklad aj historický thriller Valkyrie s Tomom Cruisom.

Singer sa však dostal so štúdiom 20th Century Fox (film inak vzniká v britsko-americkej koprodukcii) do sporu ohľadom prestávky v nakrúcaní, ktorú Singer potreboval kvôli vážne chorej matke. Štúdio mu voľno odmietlo udeliť a on aj tak odišiel. Výsledkom sporu bol Singerov vychadzov tri týždne pred finišom. O dokončenie nakrúcania sa potom postaral Dexter Flether, ktorý mal kedysi tento projekt sám režírovať.

Ostáva nám dúfať, že tieto problémy nebude vo výslednom diele cítiť, lebo práve zverejnený trailer nám ukazuje veľký potenciál. Hlavnú úlohu Freddieho Mercuryho získal Rami Malek, ktorý do povedomia vstúpil vďaka seriálu Mr. Robot, či minisérii The Pacific. Tento talentovaný herec vás možno v úvodných scénach zaskočí, ale každou ďalšou je jasnejšie, že sa na túto rolu výborne hodí. Ostatní herci sú už menej známe, či úplne neznáme mená, čo je pri takýchto filmoch rozhodne výhodou.

Vo Veľkej Británii bude mať Bohemian Rhapsody svetovú premiéru 24. októbra, v našich kinách 1. novembra.