Štrajky baníkov v roku 1984 počas vlády Margaret Thatcherovej sa stali námetom už pre nejeden film. Najslávnejší z nich je asi Billy Eliot (2000). Tento rok sa do kín dostane ďalší a teraz pôjde navyše o skutočný a netradičný príbeh. Britská dráma Pride, s mnohými komediálnymi prvkami, mala svetovú premiéru už v máji na festivale v Cannes, kde získala Queer Palm Award. To o téme filmu, čo to napovedá.

Pride rozpráva príbeh skupiny gayov a lesieb, ktorí sa rozhodnú pomôcť rodinám štrajkujúcich baníkov finančnou zbierkou. Banícke odbory ich však odmietnu, obávajú sa totiž reakcie verejnosti na takúto spoluprácu. Zamieria teda priamo k rodinám, ktoré potrebujú pomoc. Táto skupina sa vyberie do odľahlej baníckej usadlosti vo Walse, kde spôsobia menší kultúrny šok. Film ukazuje len začiatky tohto fenoménu, ale takýchto zbierok a spoluprác s konkrétnymi baníckymi komunitami bolo viac.

Medzi LGBT aktivistami a baníkmi sa tým vytvorilo silné spojenectvo, ktoré malo nakoniec veľký spoločenský dopad. Baníci boli v 80. rokoch najväčší verejný podporovatelia LGBT hnutia vo Veľkej Británii.

V hlavných úlohách sa predstavia vynikajúci anglickí herci Bill Nighy, Dominic West, Imelda Staunton, či Paddy Considine. Premiéra filmu v kinách je pre Veľkú Britániu naplánovaná na 12. septembra a počas jesene by sa mal Pride objaviť aj v ďalších krajinách.

Trailer: