Kde je moje telo? (J'ai perdu mon corps) © 2019 Netflix Kde je moje telo? (J’ai perdu mon corps) © 2019 Netflix

Francúzsky animovaný film s názvom J’ai perdu mon corps (v neoficiálnom preklade Kde je moje telo?) si odniesol už veľa prestížnych cien z festivalov, vrátane ocenenia Critics’ Week Award na festivale v Cannes, ktoré sa zameriava na prvé a druhé filmy začínajúcich režisérov. Nedávno si vyslúžil aj ocenenie Grand Prize na Animation Is Film Festival v Los Angeles, čím sa stáva jedným z favorizovaných filmov v predpovediach o oscarových nomináciách na rok 2020.

Prvé, čo si na filme všimneme, je, že najmä svojím hlavným protagonistom je pomerne atypický – je ním totiž odseknutá ruka, ktorá utiekla z parížskeho laboratória a vydáva sa na pátranie po svojom tele. Cestou zažíva množstvo dobrodružstiev a prekonáva rôzne prekážky bez použitia jedného slova, čím sa autor snaží vyzdvihnúť vizuálne prerozprávanie príbehu.

Snímku režíroval Jérémy Clapin, divákom  možno známy ako tvorca animovanej čiernej komédie z roku 2008 s názvom Skhizein. Po veľkom úspechu premiéry v Cannes získal Netflix práva pre jeho globálnu distribúciu. V anglickom dabingu môžeme počuť hlasy Deva Patela, Alie Shawkat a Georgea Wendta.

„Dielo francúzskeho režiséra Jérémyho Clapina využíva vynaliezavé rozprávanie príbehu, prezentuje svet zo zvláštnej perspektívy a zároveň učí publikum, ako interpretovať tento inovatívny jazyk, počas toho, ako sa vyvíja,“ píše Peter Debruge, filmový kritik magazínu Variety.

Filmu J’ai perdu mon corps by mohlo v kategórii najlepších animovaných filmov konkurovať len zopár ďalších filmov, pričom sa zdá, že tento rok by mohla kategória mať celkom medzinárodný charakter. Okrem Clapinovej snímky sa v kontexte Oscarových cien spomína napríklad japonský film Children of the Sea z podmorského prostredia či Bombay Rose, koprodukčný film, na ktorom sa podieľali producenti z Indie, Francúzska, Veľkej Británie a Kataru a je oslavou umenia, hudby a farieb.