Už 13. ročník filmovej prehliadky Kino na hranici, ktorá sa koná na hraničnom mieste u našich západných susedov v Českom Těšíne a poľskom Cieszyne, sa tento rok uskutoční na prelome apríla a mája. V termíne od 28. apríla do 3. mája 2011 uvedie aj slovenské filmy, zastúpené vo viacerých programových sekciách. Prehliadka sa pravidelne zameriava na slovenské, české a poľské filmy a retrospektívne prehliadky tvorcov, pričom slovenská kinematografia patrí na tomto podujatí každoročne k vyhľadávaným.

Najdôležitejšou sekciou z hľadiska slovenskej kinematografie v programe prehliadky Kino na hranici je sekcia Retrospektíva: Igor a Miloslav Lutherovci. V tejto sekcii sa premietnu filmy režiséra Miloslava Luthera Anjel milosrdenstva, Chodník cez Dunaj, Tango s komármi, Útek do Budína a Zabudnite na Mozarta a filmy kameramana Igora Luthera. Okrem jeho slovenskej snímky Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska, sú do programu zaradené aj filmy Igora Luthera, ktoré nasnímal mimo Slovenskej republiky, napríklad Danton (r. A. Wajda), Plechový bubienok (r. V. Schlöndorff), Postel (r. O. Reif) a Rezolúcia 819 (r. G. Battiato). V špeciálnej sekcii pod názvom Stredoeurópske žánrové kino: Westerny bude na prehliadke uvedený film Martina Hollého Noční jazdci, ďalej sú do jej programu zaradené súčasné slovenské diela, ktoré zastrešuje sekcia Nové filmy. Premietať sa v nej budú snímky Legenda o Lietajúcom Cypriánovi Mariany Čengel Solčanskej, Nesvadbovo Eriky Hníkovej, Čas grimás Petra Dimitrova, Osadné Marka Škopa, Ilja Ivana Ostrochovského, Arsy-Versy Mira Rema, Ďakujem, dobre Mátyása Priklera, Onemanshow Petra Magáta, X=X+1 Juraja Krasnohorského, Kamene Kataríny Kerekesovej a Mongolsko – V tieni Džingischána Pavla Barabáša. Svoje filmy z nich na prehliadke osobne uvedú dokumentarista Miro Remo a režisér Juraj Krasnohorský, podujatia sa zúčastnia aj bratia Lutherovci.

Súčasťou prehliadky v Českom Těšíne bude už po druhýkrát aj spoločné stretnutie distribútorov a producentov zo Slovenska, Českej republiky a Poľska pod názvom Stretnutie nahranici / Meeting at the Border / Spotkanie na granicy, na ktorom budú prezentovať svoje rozpracované i dokončené projekty. Za Slovenskú republiku sa ho zúčastnia producent Michal Kollár s dvoma aktuálnymi projektmi Klauni a Červený kapitán, Lukáš Hanulák s projektom Piargy: zrodenie Antikrista, Mariana Čengel Solčanská s projektom Prezident a napokon Silvia Panáková s filmom Vlk. Na stretnutí bude uvedený aj Dom Zuzany Liovej v rámci projekcií dokončených nových filmov za uplynulý rok. Viac informácií o 13. ročníku prehliadky Kino na hranici nájdete na www.kinonagranicy.pl.

Prehliadka slovenskej kinematografie v Bosne a Hercegovine

Slovenská kinematografia bude v takmer rovnakom termíne, v akom sa koná aj Kino na hranici, reprezentovať našu krajinu aj v Bosne a Hercegovine. V termíne od 29. apríla do 3. mája 2011 sa tam v Banja Luke, uskutoční Prehliadka slovenskej kinematografie, na ktorej sa premietne sedem slovenských filmov. Za osobnej účasti režiséra Juraja Jakubiska a jeho manželky, producentky Deany Jakubiskovej-Horváthovej budú uvedené snímky Perinbaba a Bathory, pričom najnovší Jakubiskov titul bude zároveň otváracím filmom prehliadky. Do jej programu sú ďalej zaradené tituly Ja milujem, ty miluješ Dušana Hanáka, Tango s komármi Miloslava Luthera, Nedodržaný sľub Jiřího Chlumského a dokumenty Iné svety Marka Škopa a Slepé lásky Juraja Lehotského. Podujatie organizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci so Zastupiteľským úradom SR v Sarajeve.