Black Out 2022, 2017; prequel k filmu Blade Runner 2049 Black Out 2022, 2017; prequel k filmu Blade Runner 2049

Pokiaľ ste pred viac ako pätnástimi rokmi hltali všetko, čo sa týkalo série filmov o Matrixe, meno režiséra vám bude známe. Podpísal sa až pod dve poviedky antologickej zbierky The Animatrix – boli to segmenty A Detective StoryKid’s Story, pričom k prvej z nich pripravil i scenár.

Jeho prequel k filmu Blade Runner 2049 vyšiel v závere septembra a venuje sa takzvanému Výpadku v roku 2022. Ten spôsobia replikanti série Nexus 8, ktorí už oproti tým z prvého filmu Ridleyho Scotta nemajú časovo obmedzený život. Odpor ľudskej populácie voči replikantom, ktorí ich prevyšujú fyzicky aj mentálne, je však taký silný, že sa ich s pomocou registra snažia identifikovať a skántriť čo najviac.

Replikantov sa však nemá kto zastať, násilie sa šíri celkom beztrestne. Cieľom Výpadku je teda zmazať všetky databázy, aby mali replikanti rovnakú šancu na život ako každý človek.

Tento tretí film pomenovaný Black Out 2022 je spomedzi všetkých troch prequelov k dlho očakávanej snímke Blade Runner 2049, ktorá je už v našich kinách, najdlhší a aj najdôležitejší. Kým prvé dva pod režijnou taktovkou Luka Scotta (syna Ridleyho Scotta) skôr bližšie predstavili dve z postáv, ktoré mali v celovečernom filme málo priestoru, tento ako jediný autenticky rozvíja filmový  svet Blade Runnerov.

Navyše, žáner anime ako aj voľba režiséra Shinichira Watanabeho – ktorého nazývajú aj Quentinom Tarantinom žánru – umožnili ukázať brutalitu násilia páchaného na replikantoch a teda aj ich motiváciu postarať sa o Výpadok tak, ako by sa to hranému filmu na tak malom priestore nikdy nepodarilo.

Spojenie Blade Runnera s japonským režisérom je o to výnimočnejšie, že Watanabe menuje pôvodného Blade Runnera ako jeden z najvýznamnejších vplyvov na jeho vlastnú tvorbu, ktorá sa často pohráva aj s noirovou atmosférou. O soundtrack pre jeho krátky film sa postaral multižánrový producent Flying Lotus.