Prakticky neznámy režisér Doug Lefler sa rozhodol natočiť svoj prvý film plánovaný pre distribúciu do kín aj na Slovensku. Film sa volá Posledná légia (The Last Legion). V hlavných úlohách uvidíme Colina Firtha (Láska nebeská, Denník Bridget Jonesovej, Valmont…) a Bena Kingsleyho, ktorý má Oscara za hlavnú úlohu vo filme Gandhi.

Scénar je napísany podľa veľmi úspešného románu Valeria Manfrediho (najlepšie predávaný román v roku 2003). Príbeh rozpráva o dvanásťročnom rímskom cisárovi Romulusovi Augustusovi, ktorý ma tú smolu, že počas jeho vlády padne Rímska ríša. Malý cisár je väznený vzbúrencami na ostrove Kapri. Jeho učiteľ Abrosinus (Ben Kingsley) a legiónar Aurelius (Colin Firth) mu pomôžu utiecť. Spolu s tajomným poslom z Constantinopolu (Aishwarya Rai – je to žena) sa vydávajú na cestu do Británie nájsť poslednú légiu. Sú rozhodnutý obnoviť ríšu. Príbeh sa z časti drží faktov a z časti ide len o fikciu. Romulus Augustus bude nejakým spôsobom stáť na počiatku legendy o kráľovi Artušovi. Nakoľko sme sa ku knižnej predlohe nedostali a ani nevieme, ako verne sa jej bude film pridržiavať, bližšie podrobnosti o príbehu nemáme.

Film sa bude natáčať v Taliansku, v Tunisku a na Slovensku v lokalite Spišského hradu, kde už prebiehajú prípravné práce. Posledná légia nakrúcaná v americko-britsko-francúzskej koprodukcii by sa mala do kín dostať na budúci rok. Aj napriek kvalitným hercom a výbornej predlohe panujú isté obavy kvôli osobe režiséra. Ten má zatiaľ skúsenosti iba so seriálmi a jeho jediný film Dračie srdce 2 sa dostal iba na video.