Joker © 2019 Continental Film Joker © 2019 Continental Film

Tohtoročné udeľovanie Oscarov prebehlo oveľa skôr, než po minulé roky, kvôli skráteniu celkového obdobia ocenení, ktoré bolo v uplynulých rokoch presýtené kampaňami zacielenými na členov filmovej akadémie. To však nemení nič na tom, že celý večer prebiehal v duchu favoritov Jokera, Parazita či 1917. Okrem kinematografie dostali priestor aj výzvy smerované na Hollywood, aby sa tvorili originálne a nové príbehy, prosby o diverzitu a ľudskosť. 

Rovnako ako minulý rok, oscarové pódium bolo bez moderátora, no Steve Martin a Chris Rock venovali publiku krátky dialóg. Vtipnými replikami narážali na situáciu chýbajúceho uvádzača a nedostatok rodovej či rasovej pestrosti vo filmovom priemysle. 

Satirický triler Parazit od juhokórejského režiséra Bong Joon Ho vyhral nielen v kategórii najlepší film, ale aj najlepší medzinárodný film a neskôr aj za najlepšiu réžiu a najlepší originálny scenár. Parazit sa tak stal filmom, ktorý po prvýkrát v histórii získal ocenenie za najlepší film dvakrát.

V kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe cenu získala Renee Zellweger za stvárnenie speváčky Judy Garland vo filme Judy. Výhercom protipólu tejto kategórie, a síce najlepšieho herca v hlavnej úlohe, bol Joaquin Phoenix za postavu Arthura Flecka, alias Jokera v rovnomennom filme. V kategórii najlepší herci vo vedľajšej úlohe boli ocenení Laura Dern a Brad Pitt. Vojnový trhák 1917 si odniesol rovno niekoľko sošiek za technickú stránku filmu. Cenu za najlepší adaptovaný scenár získal Taika Waititi za svoj film z čias druhej svetovej vojny Králiček Jojo. 

Mnohí umelci využili svojich 90 sekúnd na pódiu s rozumom. Okrem zdĺhavého ďakovania štábu posunuli do popredia aj problémy týkajúce sa filmového priemyslu či celkovej spoločenskej situácie. Hildur Guðnadóttir, skladateľka, ktorá vyhrala Oscara v kategórii najlepší originálny soundtrack k filmu Joker, bola len jednou z mála žien, ktorá ocenenie dostala. Počas svojho prejavu podporila ženy a dievčatá, ktoré sa tiež venujú hudbe a vyzvala ich, aby pokračovali v jej šľapajách.

Ešte pred samotnou ceremóniou boli filmoví fanúšikovia pobúrení nedostatkom nominácií pre filmové profesionálky, napriek tomu, že sme od nich mohli vidieť rôzne skvelé filmy. Ako jediná sa presadila Greta Gerwig s jej filmom Malé ženy, a to v kategórii za najlepší film a najlepší adaptovaný scenár. Nakoniec vyhral len ocenenie za najlepšie kostýmy. 

Parazit bol jediným filmom v hlavnej kategórii reprezentujúci tvorcov a príbehy ľudí inej ako belošskej rasy. Avšak ocenenie v možno trochu menej výraznej kategórii za najlepší krátky animovaný film vyhral Hair Love, milá rodinná snímka od afro-amerického režiséra Matthewa Cherryho