Tohtoročnej porote predsedá uznávaný bosniansky režisér a držiteľ dvoch Zlatých paliem Emir Kusturica (preslávil sa najmä filmami Underground a Čierna mačka, biely kocúr), ktorému v deväťčlennej porote budú pomáhať aj herci Salma Hayek a Javier Bardem spolu s ázijským režisérom Johnom Woo. Porota by už nechcela zopakovať podobné rozhodnutie ako vyriekla na minulom ročníku porota na čele s americkým kultovým režisérom Quentinom Tarantinom, keď Zlatou palmou ocenila protibushovský film Michaela Moora Fahrnheit 9/11, čo bola prijaté s veľmi rozporuplnými reakciami.

Medzi filmami uvedie napríklad americký režisér Gus Van Sant film s názvom Last Days (Posledné dni) o živote rockovej hviezdy Kurtovi Cobainovi, ďalej dánsky režisér Lars Von Trier uvedie ďalší diel americkej trilógie Maderlay, kultový nemecký režisér Wim Wenders zase priviezol svoj najnovší film Don’t Come Knockin‘ (Neprichádzaj klopať). Medzi súťažnými snímkami sa nachádza aj komixová adaptácia Sin City režiséra Roberta Rodrigueza, ktorá sa dočkala za morom veľmi kladných hodnotení. Medzi nesúťažnými filmami je podobne ako posledná epizóda Star Wars aj najnovší film newyorského intelektuála Woodyho Allena s názvom Match Point v hlavnej úlohe so Scarlett Johanssonovou, ktorá naposledy zažiarila vo filme Lost In Translation (Stratené v preklade).

Lesk festivalu vždy dodávajú filmové hviezdy a tie sa tohto roku idú ukázať do Cannes v hojnom počte. Keďže súťaží film Sin City, tak na červenom koberci uvidíme hviezdy ako Bruce Willis či Clive Owen. V súvislosti so Star Wars uvidíme Natalie Portman. Medzi ďalších hviezdnych účastníkov festivalu patria Edward Norton, Bill Murray, Sharon Stone, Jessica Lange a Kevin Bacon.

Francúzi sa môže z prílivu predpokladaných štvrť milióna návštevníkov tešiť až do 22. mája, keď sa dozvieme tohtoročného držiteľa Zlatej palmy a držiteľov ďalších ocenení