INFORMÁCIE O FILME:
Minutáž: 150 minút
Krajina: USA
Rozpočet: $130,000,000

Réžia: Mike Newell
Scenár: J. K. Rowlingová, Steven Kloves
Kamera: Roger Pratt
Hudba: Patrick Doyle
Hrajú: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Alan Rickman, Maggie Smith, Clémence Poésy

Premiéra v USA: 18.11.2005
Premiéra v SR: 15.12.2005
Premiéra v ČR: 8.12.2005

STIAHNITE SI: teaser (11MB)

Kasting na nové roly sa konal začiatkom januára 2004 pričom natáčať sa začalo už v apríli, aby herci nevyrástli a mohli tak pokračovať v natáčaní. Napríklad na kastingu na rolu Cho Chang (víťazkou sa stala 17-ročná Katie Laung – obrázok vpravo), ktorá pomáhala Harrymu už v predošlej časti, sa zúčastnilo spolu 3000 dievčat.
Režisérom štvrtého dielu sa mal stať Alfons Cuarón, ale keďže ten v čase začiatku príprav Ohnivej čaše ešte neukončil prácu na časti Harry Potter a väzeň z Azkabanu, tak sa ním stal Brit Mike Newell.

Keďže táto kniha je druhou najobšírnejšou zo série doteraz piatich vydaných dielov o Harrym Potterovi, uvažovalo sa aj nad tým, že film sa rozdelí na dve časti. To bolo rázne zamietnuté a tak tvorcom neostáva nič iné, len sa snažiť vystihnúť naozaj len to najdôležitejšie. Okrem starých známych hlavných postáv: Harry Potter (Daniel Radcliffe), Ron Weasley (Rupert Grint), Hermiona Grangerová (Emma Watson), Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane), Lord Voldemort (hlas, Ralph Fiennes), Albus Dumbledore (Michael Gambon), sa v každom novom diely objavujú aj postavy nové. Ani tento krát tomu nebude inak.

Ako nový učiteľ obrany proti čiernej mágii nastupuje bývalý auror (prenasledovateľ temných čarodejníkov) profesor Moody. Predvádza aj nedovolené kliatby a tak sa Harry oboznámi s tým, akým spôsobom jeho rodičia zomreli. Ďalej je to Ludo Bagman (vedúci čarodejníckych hier a športu, Ministerstvo mágie); Frank Bryce (záhradník, ktorý pracuje u Riddlovcoch), Cho Chang, Sir Bartemius Crouch (šéf Percyho Weasleyho, Ronovho brata); Cornelius Fudge (minister mágie), Bertha Jorkins (klebetná zamestnankyňa ministerstva mágie) a mnoho ďalších.

Harry opäť prežíva kruté prázdniny u Dursleyovcoch, no dostane pozvánku na Svetový pohár v metlobale. Tak odchádza k Weasleyovcom a spolu s Ronom a Hermionou sa tam vyberú. Po príchode do školy sa dozvedajú o zrušení metlobalovej súťaže, ktorú nahradí dávno nekonaný trojčarodejnícky turnaj medzi zahraničnými školami. Do školy prichádzajú zahraničný účastníci z Beauxbatonsu a Durmstrangu, kde sa objavuje metlobalová hviezda – Krum. Súťažiaci sú vyberaní ohnivou čašou, ktorá samozrejme pre tento rok vyberie za Rokfort Harryho…