Soška Oscar® Soška Oscar®

Jedným z dopadov tohtoročnej pandémie nového koronavírusu je posunie termínu konania slávnostného odovzdávania cien Americkej akadémie. Ten sa z pôvodného 28. februára 2021 presunul na 25. apríla 2021.

Spolu s termínom odovzdávania ocenení rozhodla rada Akadémie aj o zmene rôznych termínov na prihlásenie filmov do súťaže či pre hlasovanie, no hlavne sa predĺžilo obdobie, počas ktorého môžu filmy vstúpiť do distribúcie a uchádzať sa o Oscara na 93. odovzdávaní cien Americkej akadémie.

Štandardne je toto obdobie ohraničené kalendárnym rokov, no výnimočne sa o toho najbližšieho Oscara budú môcť uchádzať aj filmy vydané do konca februára 2021. Akadémia tým chce vyjsť v ústrety tým filmovým produkciám, ktoré boli vplyvom koronavírusu celkom zastavené, kvôli čomu sa posunul termín dokončenia filmu a teda aj termín uvedenia v kinách.

Dá sa očakávať, že termíny pre 94. odovzdávanie cien Americkej akadémie sa vrátia do normálu, najmä ak vezmeme do úvahy, že Oscary sa v posledných rokoch posúvali čoraz bližšie k úvodu roka, aby sa čo najviac skrátilo obdobie lobingu a kampaňovania za nominované snímky.