Nastupujúca generácia filmárok predstaví svoju rôznorodou tvorbu v selekcii najlepších krátkych filmov. Pre premietania, ktoré sa konajú vo viacerých mestách v Česku a na Slovensku, ich vyberá pražská organizácia Večery iShorts. V stredu 26. septembra si ich môžete pozrieť v Trnave o 19:00 v kultúrnom centre Malý Berlín ( Štefánikova 4) a o 19:30 v  kultúrnom centre WAVE na Hlavnej 121 v Prešove.

Príďte si užiť koniec leta v spoločnosti talentovaných režisériek z celého sveta. Na projekcii uvidíte sedem krátkych filmov, ktoré vás prekvapia svojimi námetmi alebo spracovaním. V programe nájdete napríklad 2-minútový animovaný dokument Tu a tady, v ktorom autorka Michaela Mihalyiová pracuje s autentickými výpoveďami českých malo- aj veľkomeštiakov. Podobný prístup uplatnila aj študentka pražskej FAMU, Daria Kashcheeva, vo svojom dokumente Praha očami cudzincov.

Medzi najdlhšie snímky, ktoré sa počas večera premietnu, patrí švédsky muzikál režisérky Niki Lindroth von Bahr, Min börda (v preklade Záťaž). Ten divákov určite zaujme prepracovanou stop-motion animáciou, ktorou rozpohybovala štylizované zvieracie postavičky. Znie to možno ako film určený deťom, no ako je už zvykom napr. pri animovaných filmov slávneho Wesa Andersona, netreba sa nechať prvým dojmom zmiasť. Filmom sa totiž nesie tušenie prichádzajúcej apokalypsy. Film si odniesol z filmových festivalov až 14 rôznych cien a súťažne sa premietal aj na takých prestížnych festivaloch akými sú Cannes alebo Sundance.

Cenami ovenčený je aj indický hraný film Counterfeit Kunkoo režisérky Reemy Sengupty. Ten sa venuje veľmi zaujímavému a absurdnému sociálnemu fenoménu, ktorý ťaží pracujúce, no nezadané ženy v indických mestách. Napriek tomu, že si môžu dovoliť vlastné bývanie v slušnej štvrti, narážajú na predsudky spoločnosti. Bez manžela je ich cesta k vhodnému bývaniu uzavretá.

Premietania iShorts každý mesiac prinášajú výber tých najlepších krátkych filmov, ktoré spája napríklad spoločná téma alebo žáner. Napriek minutáži ide o filmy, ktoré sú tematicky i formálne omnoho pestrejšie a zaujímavejšie než bežná ponuka kín.

Kolekcia filmov s podtitulom Girls in Film sa výberom snímok pripája k všeobecnej osvete a propagácii žien vo filmovom priemysle, ktoré sú z rôznych dôvodov počas svojej kariéry odsúdené na horšiu štartovaciu pozíciu než ich mužskí kolegovia. Podrobnosti o programe a filmoch sú dostupné na www.ishorts.eu, na webovej stránke Malého Berlína alebo na sociálnej sieti Facebook. Vstupné je 3 €.