Ak sa mýlim, opravte ma, ale máme tu po štyroch rokoch nový slovenský televízny film. V roku 2005 sa do vysielania Slovenskej televízie dostala dráma Ticho. Doma bola snímka Zuzana Liovej (réžia aj scenár) prijatá rozpačito, ale v našom stredoeurópskom priestore pozbierala zopár cien. Teraz rovnaká televízia prináša rodinný film Chuť leta.

Podľa scenára Magdalény Kmeťkovej ho nakrútil režisér Vlado Fisher, od ktorého je najznámejší jeho celovečerný debut Polčas rozpadu. V minulosti (10 rokov pred kinofilmom) nakrútil aj ďalšie dve televízne snímky a 25 dielny seriál Duchovia. Film vznikol v produkcii spoločnosti JMB Film & TV a Slovenskej televízia s prispením Ministerstva kultúry.

Opis príbehu si požičiame zo stránky STV. Chuť leta je príbehom mestských chlapcov, bratov 17-ročného Jakuba a 10- ročného Maťa, ktorí trávia letné prázdniny u babičky na vidieku: mladší dobrovoľne, aj keď mu letnú pohodu kazí doučovanie z matematiky, straší nedobrovoľne, pretože mal s prázdninami iné plány. Ako však letné dni plynú, menia sa aj plány a nálady oboch chlapcov. Zatiaľ čo Jakub prežíva svoj prvý vážnejší citový vzťah s peknou Renkou, mladší Maťo so svojim miestnym kamarátom, mentálne zaostalým Mišom Bombom, podnikajú tajomné výpravy do okolia, pri ktorých zažívajú typické chlapčenské dobrodružstvá. Ich priateľská idylka sa naruší vo chvíli, kedy do Maťovho života vstúpi nová susedka, veľmi ostrieľaná malá mestská kráska, ktorá mu popletie hlavu až zabudne na kamaráta Miša. Opustený Mišo aj vo svojej mentálnej obmedzenosti jeho nezáujem chápe veľmi bolestivo. A tak Maťova malá zrada tragicky poznačí ich ďalšie osudy.

Vo filme dostalo priestor veľa starších aj mladších hercov. Babičku stvárnila Anna Javorková (SND), Maťa Walter Klamo a Jakuba Daniel Fisher, ktorého sme mohli nedávno vidieť v malej úlohe v Nedodržanom sľube. V ďalších úlohách sa predstavili Ivan Vojtek, Zuzana Kováčová (Renka), Tomáš Kladný (Mišo), Juraj Kemka a iný.

Premiéra filmu Chuť leta bude zajtra (1. júna) o 20:15 na Jednotke.

Zdroj: STV, JMB Film&TV