V úvode sa v krátkosti vrátim letnej medzi-sezóne. Aj tá totiž bola netradične celkom bohatá na pôvodnú seriálovú tvorbu. Televízia Markíza sa rozhodla dovysielať už nakrútené časti dávnejšie ukončenej dennej kriminálky V mene zákona a následne po nej aj osem častí seriálu Detektív Kripta, ktorý sa napriek veľkým plánom nedostal vôbec do vysielania.

Hlavnú postavu, detektíva Kriptu, stvárnil Juraj Rašla. V minulosti sa objavil vo viacerých reláciách STV a pôsobil aj v Taliansku, kde bol obsadený do viacerých televíznych filmov. V poslednej dobe sa na Slovensku objavoval v menších úlohách v rôznych seriáloch. Dôvod zrušenia tohto seriálu je teraz zrejmý. Nedosahoval len veľmi nízku kvalitu. Nehlásia sa k nemu ani jeho tvorcovia (D.N.A. Production). Na poriadnu kriminálku, či detektívku je jednoducho 25 minút málo. Podobný osud postihol v máji aj posledný takýto seriál a to jojkárske Prvé oddelenie. Odvysielaných bolo od 31. augusta 2009 úctyhodných 120 častí (podľa medialne.sk). Ani v jednom z týchto troch projektov nešlo o plnohodnotné seriály.

Súkromné televízie budú počas jesene pokračovať vo vysielaní svojich dobre fungujúcich a divácky obľúbených seriálov. Na JOJke to bude štvorlístok Panelák, Profesionáli, Mafstory a Odsúdené. Podľa zverejnených informácií by to pre posledný menovaný seriál mala byť posledná séria. Keďže seriál dosahuje z pomedzi pôvodných seriálov JOJky najnižšie čísla sledovanosti a televízia pripravuje niekoľko nových, je to aj celkom pravdepodobné. Markíza bude pokračovať vo vysielaní svojho jediného seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. V zálohe má však ešte už hotovú druhú sériu úspešného kriminálneho seriálu Mesto tieňov. Dlho je okolo neho ticho, ale v súvislosti s novým projektom STV by sa mohol dostať na obrazovky.

Slovenskej televízií sa nepodarilo po vzore svojich konkurentov naskočiť na seriálovú vlnu. Urobila síce dva pokusy – Rodinné tajomstvá a Obchod so šťastím. Tie však z rôznych príčin u divákov neuspeli. To by sa malo zmeniť tento rok a to aj vďaka finančnej podpore Audiovizuálneho fondu, ktorý STVčke a jej partnerom podporil vývoj, či výrobu viacerých seriálov. Toľko potrebné prostriedky na vlastnú tvorbu priniesla aj zmluva so štátom. Niektoré tituly odpremiéruje už tento rok, ostatné až budúci.

Hlavným ťahákom jesennej časti novej sezóny bude na Jednotke nový detektívny seriál Kriminálka Staré mesto. Dlho pripravovaný seriál, o ktorý svojho času mala záujem aj Markíza, sa začne vysielať 20. septembra. Do vysielania sa zatiaľ dostane prvých 7 častí. Ďalších šesť je v štádiu scenáristických príprav. S nápadom prišla už v roku 2007 Zuzana Fialová, ktorá aj stvárni hlavnú postavu vyšetrovateľky na oddelení násilnej trestnej činnosti. Scenáre k jednotlivým epizódam napísal Alex Koenigsmark podľa námetov Dominika Dána. Réžia bola zverená do rúk Jána Sebechlebského, Slováka dlhodobo pôsobiaceho v Česku (tam sa podieľal napríklad na úspešnej Českej sode). V hlavných úlohách sa ešte objavia Matěj Hádek ako vyšetrovateľ a Milan Lasica ako bývali policajt a mentor hlavnej hrdinky. Okrem nich uvidíme aj celú plejádu slovenských a českých hercov. Napríklad Emíliu Vášáryovú, Mariána Slováka, Táňu Pauhofovú, či Alexandra Bártu.

Slovenská televízia má pripravenú ešte jednu novinku, sériu filmov Nesmrteľní. Nejde však o seriál v pravom zmysle slova, a tak sa jej a podobných projektom venujeme v samostatnej správe. Nájdete ju tu.

Čo nás čaká v budúcnosti? Televízia JOJ pripravuje seriál z prostredia súdneho lekárstva pod názvom Dr. Ludsky. Možno práve on nahradí na jar Odsúdené. Slovenská televízia sa naozaj rozbehla, konečne. V rôznom štádiu rozpracovania má aj Bambuľkine dobrodružstvá a Záchranný systém, ktorý by mal dominovať budúcej jeseni.

Zdroje: Tv JOJ, Markíza, STV.