Slovenská televízna tvorba pomaly a opatrne vstupuje do novej etapy. Po seriáloch sa tvorcovia pustili do sérií televíznych filmov. Ich predvojom bolo na JOJke uvedené Ako som prežil. Každá epizóda priniesla iný, samostatný príbeh. Nebol to teda v podstate seriál, ale bol vyrábaný podobným spôsobom. Aktuálne sa pripravujú tri podobné 10 dielne série televíznych filmov. Dva z nich v Slovenskej televízii, jedna pre JOJku.

Už koncom októbra sa na Jednotke objavia Nesmrteľní. Pôjde o adaptácie známych literárnych, či dramatických diel zasadené do súčasnosti. Prevažne pôjde o diela svetovej literatúry, ale je medzi nimi aj slovenská Rysavá jalovica. Produkuje to okrem STV aj firma Oreo, známa najmä veľkými show programami. Pre STV však už vyrobila jeden seriál, Rodinné tajomstvá. Jedna časť bude dlhá 70 minút. Okrem známych tvorcov z Orea (producenti Peter Núñez, Martin Hudák) sa na tvorbe série podiaľa množstvo ďalších ľudí, ktorí pracujú, či pracovali na projektoch pre iné televízie a spoločnosti. Medzi režisérmi sú napríklad Stanislav Párnicky, Robert Šveda, Emil Horváth, Roman Polák, Karol Vosátko a ďalší.

Ako predlohy poslúžili napríklad romány Rozum a cit Jane Austenovej, Pani Bovaryová Gustava Flauberta, Dáma s kaméliami Alexandra Dumasa ml., komédia Revízor N. V. Gogoľa a podobne. Sľubuje nám to naozaj pestrú paletu príbehov. Aj v prípade hercov siahli producenti po osvedčených tvárach a na obrazovkách tak uvidíme Milana Knažka, Pavla Višňovského, Zuzanu Kanóczy, Róberta Jakaba, Jiřího Langmajera o mnohých iných. Štát na projekt v rámci zmluvy medzi ním a verejnoprávnou televíziou prispel sumou takmer 1, 2 milióna Eur.

Podobný rozpočet má aj druhý projekt, cyklus hraných poviedok s názvom Filmoviedky. Prvá z nich sa nakrúcala už koncom jari. Do vysielania sa ale dostanú až koncom budúceho roka. Budú to 80 minútové komorné filmové príbehy, ktoré sa zamerajú na život rôznorodých ľudí na Slovensku. Prvý diel s názvom Obhliadka režírovala Mariana Čengel-Solčanská, autorka kinofilmu Legenda o lietajúcom Cypriánovi.

Vo fáze vývoja sa nachádza podobný projekt Klasika po slovensky spoločnosti Digitrixx, ktorá ho pripravuje pre televíziu JOJ. Tentoraz pôjde o moderné adaptácie klasických divadelných hier. Najviac sa to teda podobá na Nesmrteľných. V tomto prípade však vôbec nie je známy plán uvedenia na obrazovky. Projekt podporil aj Audiovizuálny fond.

Zdroj: Slovenská televízia