V druhej polovici septembra minulého roka sme vás informovali o nových plánovaných seriáloch slovenských televízií v článku Nové slovenské seriály. Dnes vám prinášame jeho druhý diel, v ktorom sa pozrieme na to, ako to vyzerá s minule uvedenými seriálmi a samozrejme sa pozrieme na tie novo ohlásené. A je ich teda viac než dosť.

Začneme z toho horšieho konca. Asi neprekvapí, že to je Slovenská televízia. Tá už dlhšie plánuje vysielať trojicu seriálov Bambuľka na cestách, Kriminálka staré mesto a v spolupráci s ČT aj seriál Lapači duší alebo Rómeovia a Júlie. STV na realizáciu týchto projektov potrebovala dotáciu od štátu, ktorú sa jej nepodarilo získať. Tieto projekty zatiaľ teda stoja, ale vedenie televízie plánuje získať finančné prostriedky z iných zdrojov. Jedinou novinkou tak ostáva to, že o seriál Kriminálka staré mesto (inak v produkcii spoločnosti Trigon) má opäť záujem aj Markíza. Okrem toho sa programová riaditeľka STV nechala počuť, že by radi tento rok nasadili do vysielania denný seriál. Konkrétnejšie informácie zatiaľ nie sú známe.

Oveľa aktívnejšie sú však komerčné TV Markíza a TV JOJ. Každá už po jednom seriáli vysiela (Ordinácia v ružovej záhrade na Markíze a Mafstory na JOJke) a viacero seriálov majú v rôznych štádiách prípravy. Pred štvrť rokom, keď vyšiel prvý diel tohto článku, sme o plánoch týchto dvoch televízii vedeli najmenej. Teraz sú však informácie oveľa konkrétnejšie.

Markíza v spolupráci s D.N.A. pokračuje v nakrúcaní seriálu Mesto tieňov. Tento 10 dielny seriál sa objaví vo vysielaní pravdepodobne v marci. Kriminálny seriál prinesie príbeh dvojice kriminalistov z oddelenia, ktoré sa zaoberá obzvlášť závažnými zločinmi. Podľa tvorcov by to mal byť napínavý a akčný seriál. Okrem Mesta tieňov Markíza pripravuje vo vlastnej produkcii nový denný seriál. Pod pojmom denný seriál si treba predstaviť niečo ako Medzi nami, snáď to bude tentoraz lepšie. Začiatok vysielania je plánovaný pravdepodobne na september. A do tretice Markíza by opäť chcela vysielať sitkom, keďže Susedia sa jej veľmi osvedčili.

Tu nastala zaujímavá situácia. Tím ľudí, ktorí vytvárali Susedov, sa rozpadol a jednotliví členovia aktuálne pracujú na niekoľkých samostatných projektoch. Režisér Tomáš Jančo založil spolu s bývalým šéfproducentom spoločnosti Maya Pavlom Bobom produkčnú spoločnosť Továreň 5/7/11, ktorá je momentálne veľmi činná. Pracuje pre ňu aj Andy Kraus. Markíza dostala od nich ponuku na sitkom z lekárskeho prostredia Sestričky, v ktorom by niektoré z hlavných úloh mali dostať herečky Zuzana Tlučková a Marta Sládečková. Vlastný komediálny seriál ponúkol televízii aj Peter Marcin. Mal by sa volať Obecný úrad a Marcin v ňom pravdepodobne stvárni hlavnú úlohu. Rokovania o oboch projektoch ešte neboli uzavreté.

Továreň 5/7/11 vyrába aj najnovší seriálový projekt televízie JOJ. Je ním denný seriál Panelák. Nakrúcanie sa začalo 14. januára a vo vysielaní sa tento komediálny denný seriál objaví už 18. februára o 21:15. Panelák pochádza z pera herca a scenáristu Andyho Krausa. Hlavnú postavu stvárni Viktória Ráková (jedna z hlavných postáv Susedov). Odlišnosťou od iných denných seriálov by mala byť práve prítomnosť humoru. O podobné spojenie žánrov sa v minulosti pokúšali viaceré zahraničné seriály, mnohokrát to však nedopadlo veľmi dobre.

Druhým seriálom, na ktorom televízia JOJ pracuje, je minule spomínaný koprodukčný projekt. Nakoniec sa z toho vykľul kriminálny seriál Prvé oddelenie. Vzniká v koprodukcii s českou televíziou Prima. V kriminálke sa objaví plejáda českých hercov, ako napríklad Filip Blažek, Marek Vašut, Roman Zach, či Alois Švehlík. Zo slovenských tvári uvidíme v jednej z hlavných úloh Danicu Jurčovú a objaví sa aj Matej Landl. Nakrúcanie začalo koncom minulého roka. Televízie doteraz nezverejnili dátum štartu vysielania.