Nominácie 18. ročníka výročných cien Českej filmovej a televíznej akadémie Český lev sú známe. Medzi nominovanými filmami sú 4 koprodukčné tituly a nominovaných je aj 8 slovenských tvorcov. Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať 5.3.2011 vo Veľkej sále Lucerny v Prahe.

V kategórii Najlepší film sa o cenu uchádza česko – slovenský film Občiansky preukaz režiséra Ondřeja Trojana (slovenským koproducentom je spoločnosť PubRes).

V kategórii Najlepšia réžia sú dva slovenské koprodukčné tituly Občiansky preukaz (r. Ondřej Trojan) a Prežiť svoj život (r. Jan Švankmajer, koproducentom za Slovensko je C – GA Film Juraj Galvánek).

Medzi nominovanými dokumentárnymi filmami sú dve slovenské koprodukcie: 25 zo šesťdesiatych alebo československá nová vlna režiséra Martina Šulíka, slovenským koproducentom je Slovenský filmový ústav, a Nesvadbovo režisérky Eriky Hníkovej, v koprodukčnej spolupráci so spoločnosťou UnFilm.

Film Občiansky preukaz získal spolu 11 nominácii v kategóriách: najlepší film, réžia, scenár, kamera, hudba, strih, zvuk, výtvarný počin, ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

V kategórii Najlepší ženský herecký výkon sa o Českého leva uchádza herečka Kristína Farkašová za hlavnú úlohu vo filme Pouta (r. Radimi Špaček).

Herečka Zuzana Kronerová získala nomináciu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za postavu vo filme Juraja Herza Habermannov mlýn, v tej istej kategórii je nominovaná aj Zuzana Čapková za výkon v snímke Mamas & Papas.

Martin Štrba je nominovaný v kategórii Najlepšia kamera za film Občiansky preukaz a Alexander Šurkala za kameru v snímke Habermannov mlýn.

Za hudbu k filmu Kuky se vrací je na Českého leva nominovaný slovenský skladateľ Michal Novinski, o cenu za najlepší výtvarný počin sa uchádza Pavol Andraško za film Pouta.

Český lev je české filmové ocenenie, ktoré udeľuje Česká filmová a televízna akadémia od roku 1993.