Na návrate do bojovo naladeného antického Grécka sa začalo pracovať už v roku 2008. Ako prvý bol na ťahu komixový tvorca Frank Miller, ktorý vytvoril grafický román 300: Battle of Artemisia. Rovnomenný film sa začne nakrúcať už čoskoro. Dlho bola na programe dňa otázka, kto vlastne bude pokračovanie, respektíve prequel pôvodnej 300, režírovať. Odpoveď fanúšikov až tak nepotešila. Pôvodný režisér Zack Snyder však pri projekte ostane ako producent a o scenár sa postará Kurt Johnstad, ktorý pracoval aj na prvom filme.

Réžie sa ujme Noam Murro, vo svete filmu neznámy Izrealčan. To fanúšikov sklamalo, ale treba povedať, že to s ním vôbec nevyzerá zle. Murro je totiž nesmierne úspešný a uznávaný reklamný tvorca. Samozrejme, prechod od reklamy k filmu nie vždy dopadne optimálne, ale máme aj veľa skvelých príkladov (námatkovo ma napadá Ridley Scott). Už v tomto roku by sa do kín mala dostať jeho prvá snímka, dráma Hateship, Friendship, Courtship. Režírovať by mal aj piaty diel Smrtonosnej pasce. V Hollywoode mu teda veria.

V prípade 300: Battle of Artemisia nie je ani výraz prequel správny. Príbeh nás síce zavedie aj do dôb pred dejom 300, ale bude sa odohrávať aj zároveň s ňou na inom mieste. Sledovať budeme vzostup Xerxesa k moci až po útok na Grécko a vrcholiť to bude námornou bitkou pri myse Artemisia. Veliteľ gréckej flotily bude jedným z hlavných hrdinov filmu. Znie to zaujímavo, ale na film si budeme musieť približne dva roky počkať.