Po mnohých zmenách plánov sa koncom roka definitívne potvrdili informácie z leta. Už v najbližších dňoch odštartujú predprodukčné prípravy veľkého nakrúcania hneď troch pokračovaní úspešnej snímky Avatar režiséra a scenáristu Jamesa Camerona.

Samotné nakrúcanie sa začne na jeseň na Novom Zélande, na ktorom sa má minúť takmer polovica obrieho miliardového rozpočtu. Je to veľké víťazstvo pre tamojšiu vládu, ktorá sa v poslednom období zamerala na prilákanie veľkých zahraničných produkcií. Potešujúca je to správa aj pre známu miestnu firmu Weta Workshop, ktorá bude pre trojicu Avatarov vyrábať väčšinu vizuálnych a špeciálnych efektov. Firmu doteraz preslávila najmä práca na trilógii Pán Prsteňov.

Všetky tri pokračovania sa teda budú nakrúcať naraz, aby sa ušetrili náklady. Bude to však pomerne náročné pre štáb aj pre hercov. Z prvého filmu sa vrátia všetci dôležití – Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver a Stephen Lang. Cameron sľubuje epický príbeh zameraný na rodinu Jakea Sullyho, Neytiri a ich detí. Niektoré aspekty filmu, ako ekologický podtón, by tak mohli ísť trochu do úzadia.

Ešte v lete boli potvrdené aj mená scenáristov pracujúcich na jednotlivých filmoch a vyzerá to pomerne zaujímavo. Avatara 2 píše Josh Friedman, ktorý má na konte napríklad Vojnu svetov (War of the Worlds, 2005) Stevena Spielberga, či Čiernu Daliu (The Black Dahlia, 2006) Braina De Palmu. Avatara 3 píše manželská dvojica Rick Jaffa a Amanda Silver, ktorí producentsky stáli za reštartovaním série Planéta opíc a napísali jej prvý diel Zrodenie planéty opíc (Rise of the Planet of the Apes, 2011). A, nakoniec, scenár Avatara 4 bol zverený do rúk talentovaného Shanea Salerna, ktorý sa môže pochváliť snímkami ako Armageddon (1998), Shaft (2000), či nedávnymi Divochmi (Savages) v réžii Olivera Stonea. Je aj spoluautorom knihy o J. D. Salingerovi a režisérom dokumentárneho filmu o ňom.

Reálne nakrúcanie filmov je naplánované na október 2014. Na premiéru prvého z nich si teda budeme musieť chvíľku počkať. Avatar 2 sa do kín dostane v decembri 2016 a ďalšie dve diely vždy po roku.