Šarlatán © Cinemart Šarlatán © Cinemart

Sobotný večer 6. marca 2021 patril galavečeru Český lev. Za mimoriadnych hygienických opatrení si v pražskom Rudolfíne prebrali cenu aj niekoľkí Slováci. Najviac, až 15 nominácii obdržala historická dráma Krajina ve stínu.

Moderátor večera Václav Kopta pripomenul, že kým rok 2019 znamenal najlepšie tržby v českých kinách v histórii, rok 2020 bol, naopak, najhorší.

Svojho prvého Českého leva získal herec Jiří Mádl za vedľajšiu úlohu vo filme Modelár. Petra Špalková získala cenu za vedľajšiu úlohu za svoj výkon v snímke Krajina ve stínu. Cenu si v kategórii pre najlepší televízny film alebo minisériu odniesol slovenský režisér Peter Bebjak za minisériu Herec. Rodák z Levíc Martin Štrba si odniesol sošku za svoju kameramanskú prácu na filme Šarlatán. Leva za najlepšiu hudbu si prebral Jakub Kudláč za prácu na filme Krajina ve stínu.

Krajina ve stínu © Filmtopia

Najlepším hercom v hlavnej úlohe sa stal Ivan Trojan za film Šarlatán. Je to už jeho siedmy Český lev. V ženskej kategórii zvíťazila Magdaléna Borová z Krajiny ve stínu. V kategórii réžia sa z výhry teší Agnieszka Hollandová za Šarlatána. Film o predátoroch, ktorí lovia mladistvé obete na internete s názvom V sieti zabodoval v kategórii dokument. Cenu za mimoriadny prínos českej kinematografii získal 82-ročný scenárista a režisér Hynek Bočan.

Najlepším českým filmom roka sa stala snímka Šarlatán. Príbeh liečiteľa Jana Mikoláška sa dostal aj do širšej nominácie na Oscara v kategórii pre cudzojazyčné filmy.