Na lodi Adamant © 2023 Filmtopia Na lodi Adamant © 2023 Filmtopia

Unikátny denný stacionár – loď Adamant, sa nachádza v srdci Paríža na rieke Seina a slúži pre ľudí s duševnými poruchami. Jeden z najznámejších francúzskych dokumentaristov súčasnosti Nicolas Philibert prináša pohľad do netypickej komunity, kde pacienti zároveň spoluvytvárajú svoju starostlivosť.

Film na Lodi Adamant, ocenený Zlatým medveďom na festivale Berlinale, vstupuje do slovenských kín 7.septembra 2023. Distribútorom filmu je spoločnosť Filmtopia.

Režisér filmu Nicolas Philibert je známy svojou schopnosťou citlivo zachytiť každodenné životy obyčajných ľudí a priblížiť ich divákom. Spolu so svojím tímom navštevovali loď Adamant niekoľko mesiacov. Postupne sa im podarilo získať si dôveru a záujem jej pacientov a pracovníkov.

Na lodi Adamant © 2023 Filmtopia

Loď Adamant je výnimočná nielen svojim fungovaním, ale aj architektúrou – je to plávajúca konštrukcia s veľkými oknami s výhľadom na Seinu. Architekti, ktorí ju navrhli, úzko spolupracovali s opatrovateľmi a pacientami. Tento typ spolupráce je pre denný stacionár Adamant charakteristický. Všetci ošetrovatelia aj pacienti sú prizvaní, aby sa spolupodieľali na dennom programe centra. Na lodi sa odohráva množstvo aktivít – kurzy šitia, šitie, hudba, filmový klub, kreslenie a maľovanie,… Skupina ako celok má terapeutickú funkciu. Muriel, François, Sébastien a Frédéric nie sú iba pacientmi, ale predovšetkým ľuďmi, ktorí cítia, tvoria, premýšľajú, a spoluvytvárajú priestor, ktorý im umožňuje nadviazať kontakt so svetom a ľuďmi okolo seba.

Trailer k filmu si môžete pozrieť tu:

Nicolas Philibert, ktorý sa témou psychiatrickej starostlivosti zaoberal už vo svojom predošlom filme Every little thing (1997), ktorý sa odohrával na psychiatrickej klinike Le Borde hovorí:
„Vždy som sa veľmi zaujímal o psychiatriu. Je to svet, ktorý je znepokojujúci a zároveň, dovolím si tvrdiť, aj veľmi stimulujúci, pretože nás neustále núti premýšľať o sebe, o svojich limitoch, o našich chybách a o tom, ako svet funguje. Psychiatria je ako lupa, zväčšujúce zrkadlo, ktoré hovorí veľa o našej ľudskosti. Pre filmára je to nevyčerpateľný námet.“

Téma duševného zdravia a dostupnosti starostlivosti je dnes mimoriadne aktuálna aj na Slovensku. Partnerom filmu je Liga za duševné zdravie, v rámci spolupráce pripravujeme niekoľko premietaní spojených s diskusiou o problematike duševného zdravia, ktorých hosťami budú aj peer konzultanti – ľudia s osobnou skúsenosťou s duševnými poruchami a psychiatrickou starostlivosťou.

Jana Gombiková – Distribučná spoločnosť FILMTOPIA