Šarkan (2018). © BFilm

Nový slovenský bábkový film ŠARKAN režiséra Martina Smatanu bude súťažiť na 69. ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne v rámci sekcie filmov pre deti a mládež Generation Kplus.

„Je veľkou úľavou vidieť, že štyri roky našej práce na príprave a výrobe filmu sa pretavili do hotového filmu, ktorý začína žiť svoj filmový život a zbierať prvé úspechy. Veľmi ma teší, že ako prvým budeme môcť film predstaviť divákom práve na Berlinale, kde bol uvedený aj môj predchádzajúci film Rosso Papavero,“ hovorí režisér Martin Smatana. „Festival v Berline patrí medzi najväčšie na svete a okrem súťažných sekcí sa tu uskutočňuje aj veľký filmový trh, ktorý navštevujú distribútori, festivaloví dramaturgovia a zástupcovia televíznych spoločností z celého sveta, ktorí vyberajú tituly práve z festivalovej ponuky. Dúfame, že aj vďaka premiére na festivale v Berlíne sa náš film dostane na festivaly a do kín po celom svete,“ dodáva producent Peter Badač.

Šarkan je príbehom chlapca, ktorý si užíva posledné leto pred nástupom do školy so svojím dedkom a spoločne robia to, čo majú radi – púšťajú šarkana. Vďaka tomu si vytvoria vzťah, ktorý sa navždy zapíše do chlapcovej pamäte a svojho dedka si bude pamätať aj po jeho odchode.

Šarkan (2018). © BFilm

Film Šarkan vznikol v koprodukcii slovenskej spoločnosti BFILM, českej spoločnosti BFILM.cz a FAMU a poľského štúdia CeTA, kde v minulosti točili svoje filmy aj Roman Polanski, Agnieszka Holland a Andrzej Wajda. Vývoj a realizáciu filmu finančne podporili český Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Nadační fond Filmtalent Zlín, Nadácia Tatra Banky v rámci grantového programu Viac umenia a Literárny fond v rámci programu Alfa.

Film sa bude premietať v sekcii Generation. Na prestížnom festivale je od roku 1978 určená pre filmy pre deti a mládež a predstavuje aktuálny výber dlhometrážnych i krátkometrážnych hraných i animovaných filmov z tejto oblasti. Detská porota udeľuje v tejto sekcii cenu Krištáľový medveď zvlášť pre krátkometrážne a pre dlhometrážne filmy, v minulosti ocenila touto cenou aj film Piata loď. Na Berlinale bol v tejto sekcii v roku 2015 uvedený aj predchádzajúci film režiséra Smatanu Rosso Papavero.

Berlinale sa koná od 7. do 17.2. 2019, projekcie filmu Šarkan prebehnú medzi 12. a 16.2. Slovenským divákom sa film predstaví v marci 2019.

Viac informácii o filme ako aj vizuálne materiály nádjete na webe.
Krátka ukážka na Vimeo.
Facebookový profil filmu s aktuálnymi informáciami a materiálmi.