15. MFF Bratislava sa tento rok uskutoční od 6. do 12. novembra v piatich mestských kinách – v dvoch sálach Kina Lumière, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia a v nedávno otvorenom Kine FILM EUROPE. Ďalším miestom festivalových premietaní bude Batelier, kde okrem vybraných filmových projekcií bude prebiehať aj sprievodný program partnerského projektu Danube Art Cargo a Park Inn Danube Hotel, ktorý bude festivalovým zázemím pre Guest Service, Akreditačné stredisko a Press Centrum.

V sekcii Made in Slovakia sa budú premietať oceňované filmy ako Môj pes Killer Miry Fornay, Pandy Matúša Vizára alebo Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka, no taktiež zaujímavé premiéry. Režisér úspešného filmy Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Pavol Korec prichádza s novinkou Propeler – hľadanie strateného času. V ňom sa vracia k šiestim protagonistom z rozličných subkultúr na Slovensku, o ktorých pred 10 rokmi vznikol cyklus dokumentov Propeler. Film Kvety a korene Doda Banyáka je portrétom scenáristu, spisovateľa a pedagóga Jamesa Ragana, člena tohtoročnej poroty súťaže prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava. Aj keď je Ragan rodák z Pittsburghu, vyrastal medzi slovenskými emigrantmi a má k Slovensku špecifický vzťah. Premietať sa bude aj najnovší film Pavla Barabáša Stopy na hrebeni, ktorým pokračuje v mapovaní veľkých príbehov Vysokých Tatier, či najlepšie študentské filmy mladých tvorcov, medzi nimi aj čerství víťazi Festivalu Áčko: Oslava Pavla Čižmára (Grand Prix a Najlepší hraný film) a Ja a Lucia Petra Komára (Najlepší dokumentárny film). Slovenský film má svoje zastúpenie aj v divácky obľúbenej sekcii Príbehy (filmy životnej sily), kde je zaradený Zázrak Juraja Lehotského.

Sekcia Proti prúdu uvádza diela, ktoré posúvajú hranice filmového vyjadrovania. Patrí medzi ne film J. C. Chandora Všetko je stratené, monodráma s Robertom Redfordom, ktorý je na svojej lodi nechaný napospas oceánu. Po filme Modra (MFF Bratislava 2010) prichádza s novým filmom kanadská režisérka slovenského pôvodu Ingrid Veninger. Jej Zvierací projekt je príbehom hercov, ktorí sa dajú nahovoriť na experiment: vydajú sa potulovať po uliciach Toronta v kostýmoch zvierat.

Izraelská kinematografia ukázala v posledných rokoch viackrát svoju silu, čo si budú môcť diváci overiť v sekcii Focus. V rámci nej sa bude premietať festivalový hit a držiteľ mnohých ocenení Ajami dvojice režisérov Skandar Kopty a Jaron Šani o rovnomennej štvrti v palestínskom meste Jaffa. Skrz rôzne postavy zisťujeme, aká panuje situácia na tomto mieste, ktoré je stretom židovskej, moslimskej a kresťanskej kultúry. 7 dní smútku sestier Ronit a Shlomi Elkabetz je rodinnou drámou na pozadí druhej vojny v Perzskom zálive: keď náhle zomrie jedna zo sestier, zvyšok rodiny sa schádza na tradičné 7-dňové oplakávanie, počas ktorého nevychádzajú z domu. V uzavretom prostredí tak na povrch vyplávajú rôzne dlho ukrývané fakty.

V rámci Zvláštneho uvedenia sa bude premietať záznam divadelného predstavenia Frankenstein – divadelný hit podľa gotického románu Mary Shelley v réžii oscarového Dannyho Boylea s hudbou Underworld. Hlavné úlohy v hre o kreatúre zostavenej z kusov tela a pomocou chemikálií prebudenej svojím stvoriteľom do sveta ľudí, stvárnili prestížnou Olivier Award ocenení Benedict Cumberbatch (Frankenstein) a Johnny Lee Miller (Monštrum).