Filmová Európa sci-fi žánru veľmi nepraje. Niežeby tu nebolo publikum, ale filmoví tvorcovia na tento žáner nie sú veľmi nastavení a vo všeobecnosti sa predpokladá, že tu nemôže vzniknúť scifi, ktoré by dokázalo obstáť v konkurencii s americkou tvorbou. Proti sú najmä nízke rozpočty, či malá tradícia vo vizuálnych a digitálnych efektoch. Raz za čas sa však objaví ambiciózny titul. Jeden z tých najznámejších stvoril Luc Besson, a keďže naozaj na ničom neštetril a do hlavnej úlohy obsadil hviezdu, úspech sa dostavil v celosvetovom meradle. Piaty element (1997) však v jeho tvorbe ostal osamotený, ak nerátame jeho postapokalyptický celovečerný debut Le Dernier Combat (Posledný súboj, 1983).

K scifi žánru sa vrátil v posledných rokoch, i keď len ako producent. Výsledkom tohto návratu je akčné sci-fi Lockout (Útek z MS-1), ktoré malo premiéru na jar tohto roka. Dnes však obletela internet správa, že Bessonova produkčná spoločnosť Europa Corp. kúpila práva na sfilmovanie francúzskeho komixu Valérian and Laureline, ktorý vychádza už od roku 1967. Tvorí ho dvojica Pierre Christin a Jean-Claude Mézières. Ich motiváciou vytvoriť tento komix bola do veľkej miery snaha konkurovať prevahe amerických komixov na francúzskom trhu. To je zároveň vec, o ktorú sa vo svojej filmovej tvorbe snaží Luc Besson.

Valérian nie je žiaden superhrdina, ale v podstate obyčajný človek z 28. storočia. Pracuje pre Časopriestorovú agentúru ľudského galaktického impéria. Je to typický antihrdina. Rozkazy velenia plní, aj keď vie, že sú nesprávne. Spoločníčku na cestách časom mu robí Laureline, chudobné dievča z Francúzka 11. storočia. V prvom príbehu zachráni Valériana a objaví, že je cestovateľ časom. Donúti ho, aby ju vzal do svojho času, kde sa následne sama stane agentkou. Ide o veľmi šarmantnú a príťažlivú mladú ženu, ktorá to aj patrične využíva a využívajú to aj autori komixu. Objavila sa napríklad vo francúzskom vydaní Playboya počas roka 1987.

Komix Valérian and Laureline mal výrazný vplyv na iné sci-fi diela, častokrát aj na nemilé prekvapenie svojich tvorcov. Medzi filmové počiny, ktoré sa ním výrazne inšpirovali, patria aj americké trháky Star Wars a Avatar. Z komixu čerpal aj Piaty element. V tomto prípade to však bolo posvätené jedným z autorov, Jeanom-Claudeom Mézièresom, ktorý pracoval na výtvarných návrhoch a konceptoch pre tento film.

Nakrúcanie by sa malo začať niekedy v polovici budúceho roka. Do kín by sa tak snímka mohla dostať v roku 2015. Má ísť o veľkorozpočtové a veľkovýpravné dielo. Luc Besson by sa mal podľa aktuálnych informácii okrem réžie zhostiť aj scenára.