Fest Anča 2020: Iron Giant Fest Anča 2020: Iron Giant

Je najvyšší čas predstaviť program festivalu Fest Anča. Hoci je medzinárodný festival animácie zameraný primárne na krátkometrážnu tvorbu, tento rok opäť prinesie aj sekciu celovečerných animovaných filmov – a tá bude určite opäť patriť k tomu divácky najpríťažlivejšiemu z tohtoročného programu. Témou 13. ročníka festivalu je totiž mimoriadne aktuálne DEŇ PO a práve k tejto téme je koncipovaná aj dramaturgia celovečerných filmov na Fest Anči 2020.

Štyri dlhometrážne filmy v tohtoročnom výbere festivalu budú český polo-hraný polo-animovaný film Něco z Alenky (1988) Jana Švankmajera, anime legenda o zhodení atómovej bomby na Hiroshimu, kultový japonský film Bosý Gen (1983) a americké snímky nielen pre deti Železný obor (1999) a Rango (2011).

DEŇ PO štyrikrát inak

Jednoznačne “najviac v téme” sa spomedzi tohtoročných celovečerných filmov drží japonský Bosý Gen – kreslená snímka natočená podľa spomienok Keidžiho Nakazawu, ktorý v detstve prežil zhodenie atómovej bomby na mesto Hirošima. O svojich zážitkoch najprv napísal 

komiks I Saw It, ktorý vyšiel v roku 1972. Neskôr naň nadviazal manga sériou už pod názvom Bosý Gen / Barefoot Gen, na motívy ktorého neskôr vytvoril scenár pre celovečerný film. Protagonistami sú malý chlapec Gen a jeho rodina, ktorí žijú v Hiroshime koncom 2. svetovej vojny, pričom film zachytáva obdobie niekoľkých týždňov pred a po zhodení bomby. 6 august 1945 a jeho následky sú vo filme stvárnené v ikonickej farebnej a zjednodušujúcej manga estetike, očami dieťaťa, no za filmom je citeľné poznanie dospelého preživšieho jednej z najväčších tragédií v ľudských dejinách.

Iný pohľad na tému DEŇ PO prináša Švankmajerove Něco z Alenky z konca 80. rokov. Hraný film využívajúce Švankmajerove jedinečné bábkové a trikové techniky vznikol na motívy Alice v krajine zázrakov Lewisa Carrolla. Režisér si predlohu vybral preto, že s dovtedajšími filmovými spracovaniami sa necítil spokojný. Výsledkom jeho pohľadu na materiál je temný, takmer snový fantasy film s jedinečnou estetikou o zážitkoch za hranicou bežného. „Takéto putovanie mimo nášho sveta hrdinu aj diváka ovplyvňuje – naspäť sa vraciame zmenení a musíme sa inak vyrovnávať s realitou. A aj to je DEŇ PO,“ vysvetľuje voľbu filmu programová riaditeľka Fest Anče Ivana Sujová. Něco z Alenky bol Švankmajerov dlhometrážny debut a na festivale vo francúzskom Annecy zaň v roku 1989, ktorý je považovaný aj za “animované oskary” zaň získal prvú cenu v celovečernej kategórii.

Ďalšie dva filmy z tohtoročnej dramaturgie Fest Anče – Rango a Železný obor – potom ponúkajú celkom odlišný, výrazne odľahčenejší pohľad na tému festivalu. V oboch prípadoch ide o americké produkcie a oba filmy sú vhodné pre detského aj dospelého diváka. 

Fest Anča 2020: Něco z Alenky

Železný obor je kresleným science fiction príbehom situovaným do čias studenej vojny. Vznikol v roku 1999 a témou aj spracovaním pôsobí mimoriadne nadčasovo – vďaka čomu v čase svojho vzniku, žiaľ, ostal nedocenený. Rozpráva o priateľstve chlapca s tridsaťmetrovým robotickým mimozemšťanom, ktorý pristál na Zemi. Vláda chce však návštevníka zničiť, a tak sa hlavný hrdina snaží svojho nového priateľa ochrániť, čo vedie k hlbšiemu poznaniu o priateľstve, obete, ľudskosti a jej nepochopení zoči voči cudziemu, čoho sa prirodzene bojíme. Film bol režijným debutom Brada Birda, ktorý neskôr natočil Ratatouille ale aj jeden z najúspešnejších a najoceňovanejších rodinných animákov, Rodinku Úžasných. Vo svojej dobe však Železný obor, napriek krásnej animácii a hviezdnemu obsadeniu (Vin Diesel, Jennifer Aniston a iní) nezažiaril – predbehol éru animovaných veľkofilmov, ktorá nadišla o pár rokov neskôr s rastúcim ohlasom štúdia Pixar krátko po roku 2000.

Rango z roku 2011 na druhú stranu zažil obrovský ohlas hneď po svojom uvedení a okrem kritického a kasového úspechu zažiaril aj na Oscaroch, kde sa stal najlepším animovaným celovečerných filmom roka. Na tému DEŇ PO pozerá cez príbeh domáceho chameleóna Ranga, ktorého náhoda dovedie do postapokalyptického westernového mestečka Špina sužovaného suchom a ekologickými katastrofami – a dostane sa na cestu hrdinu, ktorý mestečko a jeho obyvateľov zachráni. Režisér Gore Verbinski na seba upozornil začiatkom nultých rokov kultovým nadprirodzeným hororom Kruh a neskôr natočil tri pokračovania Pirátov z Karibiku. V Rangovi však paradoxne vytvoril film oslovujúci rovnako deti aj dospelých divákov.

Okrem celovečerných filmov prinesie 13. Fest Anča aj tradičný tematický fokus krátkych animovaných filmov kurátorovaný českou filmovou teoretičkou Eliškou Děckou, ktorý sa zameria na tému DEŇ PO z pohľadu globálnych a osobných apokalýps, strát a nových začiatkov cez humor, optimizmus a nadhľad. Súčasťou programu bude aj prehliadka súťažných a nesúťažných animovaných filmov, prednášky, koncerty, výstavy a workshopy.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v kultúrnom centre v Novej Synagóge v Žiline a v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Vstupenky v obmedzenom počte sú v predpredaji už teraz!

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2020 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Festival sa koná pod záštitou Ministerky kultúry Slovenskej republiky, pani Natálie Milanovej. Záštitu nad konaním festivalu Fest Anča 2020 prevzal primátor mesta Žilina, pán Peter Fiabáne.

Viac informácií nájdete na stránke festanca.sk.