Film na Slovensku hmatateľne ožíva. (Niežeby býval načisto mŕtvy, len akosi vyššie vyskakuje.) Debut Juraja Nvotu Kruté radosti z roku 2002 si skutočne po novom môžete aj ohmatať. Alebo si ho zasunúť pod vankúš či vystaviť na záchodové dvere – neviem, čo všetko zvyknete robiť s vlastnými DVD-čkami. V stredu 28. 5. v priestoroch Gorila Megastore (BA) totiž prebehol krst Krutých radostí na DVD. Ak ste ich za čerstva nestihli v kinách a ste zvedaví, alebo si ich jednoducho chcete ešte aspoň raz pozrieť, máte príležitosť.

Nebýva zvykom, aby sa film dočkal prepisu na video(disk) 6 rokov po premiére. No v domácich podmienkach sme zvyknutí na provizóriá a polovičaté riešenia, preto poteší akékoľvek priblíženie sa štandardu. A novopečená edícia takým priblížením je. Producent Marián Urban sa rozhodol staviť na súčasný úspech Muziky. U nás možno novinka, všade inde bežný ťah. (Nuž potlesk.) Dokazuje to aj výber krstných rodičov: boli nimi Petra Polnišová (ktorá v Muzike hrá) a Peter Pišťanek (autor literárnej predlohy). Krstilo sa v komornom prostredí, bez nafúkanosti a pompéznosti. Petra Polnišová sa úprimne priznala, že Kruté radosti ešte nevidela. Takých nás v Gorile bolo určite viac. Nové DVD nás (a vás) teda môže príjemne prekvapiť.

Veď napokon, Táňa Pauhofová (v úlohe lolity Valentiny) mala na nakrúcanie už iba hmlisté spomienky. Viac zaujímavostí sme sa dozvedeli od ostatných tvorcov: Scarlett Čanakyová písala scenár ako svoju diplomovú prácu na VŠMU (takže áno, máme mladých a nadaných scenáristov). Režisér Nvota síce chvíľu meškal, ale nebolo na ňom vidno nijaký stres, skôr naopak. Ak práve nenaháňal medzi regálmi svoju dcérku, stihol prezradiť, že s producentom Urbanom pripravujú ďalší projekt (takže áno, máme sa na čo tešiť). V obsadení by opäť nemala chýbať ani Táňa Pauhofová. Krehká ryšavka sa stáva najobsadzovanejšou aj najobľúbenejšou herečkou svojej generácie. Konečne možno takúto vetu napísať bez štipky irónie.