AKTUALIZOVANÉ – 18. 10. 2009

Môžno je to náhoda, možno nie, ale prvé informácie o rozbehnutí nakrúcania nového detektívneho seriálu Kriminálka Staré mesto sa objavili len deň, či dva po schválení dotácie na pôvodnú tvorbu pre STV. Konečne, teda dúfame, bude mať aj verejnoprávna televízia reprezentatívnu seriálovú tvorbu. Tento projekt má na to všetky predpoklady.

Ako už napovedá názov dej sa bude odohrávať prevažne v historickom centre Bratislavy. Priblíži nám najrôznejšie prípady od malých lúpeží až po vraždy a veľké aféry. Všetko založené na skutočných prípadoch. Námety pre seriál pripravujú populárny slovenský spisovateľ publikujúci pod pseudonymom Dominik Dán. Keďže je zároveň aj kriminalista, producenti očakávajú výraznú autenticitu a vernosť policajným postupom. Scenáre pripravuje český spisovateľ a scenárista Alex Koenigsmark, ktorý má na konte mnoho, najmä filmových, scenárov. A práve filmovým smerom by sa mal uberať aj celý seriál. Na tento trend naskočilo mnoho seriálových produkcií vo svete a prináša to zaujímave výsledky. Réžia bola zverená Jánovi Sebechlebskému, ktorý režíruje napríklad českú verziu Ordinácie v ružovej záhrade a na konte má aj niekoľko desiatok dokumentárnych filmov.

Prvá séria, ktorá sa objaví na obrazovkách v októbri 2010, sa bude nakrúcať 84 dní. Z toho takmer dva týždne v Prahe (z toho môžeme usudzovať, že jeden diel sa bude odohrávať práve tam). Kriminálku Staré mesto vyrába produkčná spoločnosť Trigon Production v spolupráci so Slovenskou televíziou, Českou televíziou a s podporou Ministerstva kultúry SR. V pláne je zatiaľ sedem častí, ale Trigon pripravuje aj ďalšie, takže v prípade úspechu by sme na pokračovanie nemuseli čakať veľmi dlho.

V hlavných úlohách sa objavia Zuzana Fialová ako vyšetrovateľka Zuzana Krauzová a Milan Lasica ako jej bývalý šéf na dôchodku, ktorý jej občas poradí s prípadmi. Okrem nich sa v seriáli objaví množstvo slovenských i českých hercov – napríklad Emília Vášáryová, Marián Slovák, Boris Farkaš, Peter Šimun, či Matěj Hádek.

Zdroj: Trigon Production, STV