Súhrn toho, čo nás počas mesiaca september zaujalo a nevenovali sme sa tomu samostatne.

Aby toho nebolo málo, tak nás po Harrym Potterovi, Twilighte a Hrách o život (Hunger games) s veľkou pradepodobnosťou čaká záplava adaptácií literárnych bestsellerov s teenegermi v hlavných úlohách. Americké štúdiá skupujú všetko, čo sa hýbe.

Po úspechoch platených TV kanálov ako HBO, Showtime, či Starz na poli seriálov sa začínajú o slovo hlásiť aj menšie káblové a satelitné stanice. Tento mesiac zaujala u nás neznáma A&E (má však silných rodičov, Hearst Corporation a Disney-ABC). Už dlhšie sa vedelo o jej plánoch nakrútiť seriálový prequel k Psychu, čo samozrejme vzbudilo isté obavy. Postupne však zverejňujú obsadenie a vyzerá to celkom schopne. V úlohe budúceho psychopata sa predstaví mladý britský herec Freddie Highmore, ktorého sme ešte ako chlapca mohli vidieť v Hľadanie Krajiny – Nekrajiny, Charlieho a továrni na čokoládu, či v Dobrom ročníku Ridleyho Scotta. Jeho matku bude hrať Vera Farmiga, ktorá má napríklad nomináciu na Oscara za Lietam v tom.

Michel Hazanavicius, autor úspešného nostalgického filmu The Artist, miery do Hollywoodu. A to pomerne silnou témou, ktorá má obrovský potenciál zaujať publikum na oboch stranách Atlantiku. Napíše aj scenár a to podľa skutočného príbehu amerického veľvyslanca nacistickom Nemecku ešte pred vypuknutím vojny. Jeho dcéra si tam dopraje množstvo afériek s pohlavármi Tretej ríše, ale sám veľvyslanec William Dodd čelí čoraz viac tvrdej realite postupu fašizmu. Zahraje ho Tom Hanks, ktorý v posledných rokoch svojimi hereckými výkonmi až tak veľmi neprekvapuje. Jeho dcéru stvárni pravdepodobne Natalie Portman.

Ben Affleck a Matt Damon budú opäť spolupracovať. Želanie ich fanúšikov sa však nenaplní. Neobjavia sa po boku opäť na plátne, ale len za kamerou, ako producenti. Spoločne chcú nakrútiť film o pretekoch, v ktorých súperili dobrodruhovia Scott a Amundsen o to, kto skôr dosiahne Južný pól. Pre Scotta a celú jeho výpravu to skončilo tragicky. Jednu z hlavných úloh si zahraje Casey Affleck.

Tento mesiac sa objavilo aj ďalšie veľké oznámenie o seriálov tvorbe. Guillermo del Toro sa upísal HBO. Vytvára pre nich veľmi zaujímavý projekt. Pod názvom The Nutshell Studies sa skrýva skutočný príbeh Frances Glessner Lee, zakladateľky forenznej kriminalistiky. Príbehy o Sherlockovi Holmesovi ju inšpirovali k tomu, aby sa veľmi dôkladne venovala aj maličkostiam na mieste činu. Na Univerzite v Chicagu založila odbor, ktorý začal pripravoval špecialistov na túto prácu. Del Toro bude seriál produkovať a mal by aj režírovať pilotný diel.